De ex-gedetineerden willen financiele steun van de VS
NOS Nieuws

'Stuur ons dan maar weer terug naar Guantánamo Bay'

Oud-gedetineerden van Guantánamo Bay hebben geprotesteerd bij de Amerikaanse ambassade in Montevideo, de hoofdstad van Uruguay. Ze zijn boos omdat ze hun verblijfplaats te klein vinden en de maandelijkse vergoeding te laag. Daarom vragen ze nu de VS om financiële steun.

Vorig jaar december werden de vier Syriërs, een Tunesiër en een Palestijn na twaalf jaar vrijgelaten uit de Amerikaanse gevangenis. Ze waren allen gelinkt aan al-Qaida. Ze werden niet teruggestuurd naar hun geboorteland uit vrees voor wraakacties.

Uruguay bood opvang aan en bracht het zestal onder in een vierpersoonskamer in een budgethotel in de hoofdstad. Maar die ruimte is te klein, vinden de ex-gedetineerden nu.

Oplossing

"Als de Uruguayaanse overheid niet kan regelen dat onze families hierheen komen en ons geen woonruimte kan garanderen, dan mogen ze ons wel weer terug naar Guantánamo Bay sturen", zegt een van de mannen. "Daar heb ik helemaal geen problemen mee."

"We rekenen erop dat de VS een oplossing vindt", vervolgt hij. "Misschien dat ze een plek in een ander land voor ons kunnen vinden of dat ze ons hier in Uruguay een waardig bestaan kunnen bezorgen."

'Liever nog terug naar Guantánamo Bay'

Het zestal is ook niet tevreden over de maandelijkse vergoeding van 15.000 pesos (500 euro). "We hebben het veel mensen gevraagd, van journalisten tot mensenrechtenorganisaties, zelfs de UNHCR. Ze zeggen allemaal dat die vergoeding erg laag is."

Daarom wilden ze vandaag praten met de Amerikaanse ambassadeur in Montevideo, maar dat gebeurde niet omdat het kantoor gesloten was. Ook op telefoontjes en e-mails werd nog niet gereageerd door de Amerikanen.

De klagers zijn voorlopig niet van plan weg te gaan en brengen de nacht door buiten de ambassade. De ambassade heeft in een verklaring laten weten dat de ex-gevangenen maandag onder kantoortijd hun hulpvraag mogen indienen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl