NOS Nieuws

'Iedereen moet kunnen profiteren van lage hypotheekrente'

Vereniging Eigen Huis (VEH) wil dat alle huiseigenaren kunnen profiteren van de lage hypotheekrente, ook wie een lopende hypotheek heeft met een hoge rente. Daarom roept de belangenorganisatie hypotheekverstrekkers op dat mogelijk te maken.

Wie nu zijn hypotheek wil overzetten naar een lagere rente, moet aan de bank een boete betalen die kan oplopen tot tienduizenden euro's. De boete kan ook worden verspreid over een aantal jaren, maar volgens VEH zijn er slechts vier banken (.pdf) die die optie aanbieden: Achmea, ING, Obvion en SNS Bank.

Volgens RTL Nieuws geven andere hypotheekverstrekkers onder meer als reden aan dat ze het een te groot risico vinden om de inning van de boete te spreiden.

Lagere maandlasten

Volgens Vereniging Eigen Huis zouden honderdduizenden mensen kunnen profiteren. Ze hebben nu problemen om hun hypotheeklasten te betalen en door over te stappen naar een hypotheek met een lagere rente zouden hun maandlasten omlaaggaan.

Ook PvdA en D66 willen dat alle banken de mogelijkheid van het gespreid betalen van de boete aanbieden, meldt RTL Nieuws.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl