De haven van Piraeus
NOS Nieuws

Grieken speuren naar verborgen miljarden via Google Earth

  • Eva Wiessing

    Verslaggever economie

  • Eva Wiessing

    Verslaggever economie

De Griekse overheid is honderden zeer vermogende Grieken op het spoor die belastingfraude hebben gepleegd. Dat zegt Dimitris Masinas, het hoofd van de speciale belastingeenheid 'fraudeaanpak zeer rijke individuen'. De aanhouding eerder deze week van bouwondernemer en miljardair Leonidas Bobolas is nog maar het begin, zegt Masinas.

Dit is nog niks in vergelijking met wat er nog aan zit te komen.

Dimitris Masinas

Masinas werkt al 34 jaar bij de Griekse belastingdienst. Eerst als gewone inspecteur. Hij weet uit de praktijk hoe moeilijk het is om de belastingmoraal in Griekenland te veranderen. “De rijken betalen niet makkelijk, de armen wel.”

Sinds een jaar staat Masinas aan het hoofd van de afdeling die speciaal is opgezet om mensen met een vermogen van meer dan twee miljoen euro door te lichten. Bijvoorbeeld artsen die volgens hun belastingaangifte 20.000 euro per jaar verdienen, net onder de belastingvrije voet, maar wel jachten blijken te bezitten en meerdere villa’s.

Villa's zoeken via Google Earth

De eenheid zit in een groot kantoorgebouw, op een half uur rijden buiten het centrum van Athene. Hier werken 170 inspecteurs, advocaten en IT-specialisten.

In de noordelijke stad Thessaloniki zitten nog eens vijftien mensen, en twintig specialisten zijn gestationeerd bij het Griekse Openbaar Ministerie. "Ze pluizen de belastingaangiften door en vergelijken die bijvoorbeeld met dossiers uit het kadaster", zegt Masinas. "Wij doen heel veel via internet. Zo zoeken wij via Google Earth naar zwembaden en villa’s.”

Dimitris Masinas
Frauderende rijke Grieken op de korrel

“De rijken weten niet dat we op hun bankrekeningen kunnen kijken”, legt Masinas uit. Maar sinds vorig jaar kan dat wel en binnenkort kan zijn dienst zelfs transacties van tien jaar geleden met terugwerkende kracht opvragen. Nederlandse inspecteurs van de belastingdienst hebben dat systeem helpen opzetten.

De eenheid is al door de vorige regering opgezet, in 2013. Maar de onderzoeken duren lang, verklaart Masinas, en beginnen nu pas hun vruchten af te werpen. Hij loopt naar de kast en laat een stapel cd-roms zien. “Allemaal zaken, er komen er nog 200 aan.”

Grote klapper

Trots vertelt Masinas hoe zijn afdeling afgelopen jaar al 300 miljoen euro aan onbetaalde belastingen heeft opgespoord en geïnd. Een van de grootste klappers was Leonidas Bobolas. Dat onderzoek heeft hij zelf geleid.

De bouwondernemer had een belastingschuld van 4,1 miljoen euro, inclusief boetes en rente. Dat hij maar 1,8 miljoen hoefde te betalen, komt door een wet die is aangenomen door de nieuwe linkse regering. Iedereen die nog een schuld bij de belasting heeft, en die in één keer afbetaalt, krijgt de boete en rente kwijtgescholden.

Veel mensen, arm én rijk, maken van die mogelijkheid gebruik. In maart haalde de regering 147 miljoen op aan achterstallige belasting. Maar dat is nog altijd slechts een fractie van de 76 miljard euro die nog geïnd moet worden.

Kritiek

Er is ook kritiek op de wet. Het hoofd belastinginning van het vorige kabinet, Harris Theocharis, vindt dat de Grieken die slecht hun belasting betalen nu te gemakkelijk wegkomen en noemt dat oneerlijk voor de mensen die wel altijd keurig betaald hebben.

Op de lange termijn is dit slecht voor de belastingmoraal, maar we begrijpen ook wel de lastige financiële situatie van de staat.

Harris Theocharis

Dimitris Masinas is onlangs op bezoek geweest bij minister Varoufakis van Financiën. Die vindt het heel belangrijk wat wij doen, zegt Masinas. Hij is wel blij met de nieuwe aanpak. "Eigenlijk zouden de rijken 80 procent van alle belastinginkomsten moeten opbrengen en de armen 20 procent. Maar dat is nu andersom."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl