Lionel Messi eert Tita Villanova na zijn goal tegen Espanyol

Barcelona de sterkste in stadsderby

FC Barcelona heeft in de Catalaanse derby tegen middenmoter Espanyol een eenvoudige 2-0 zege geboekt.

Espanyol begon uiterst defensief aan de wedstrijd, maar Barcelona was daarvan niet onder de indruk. In de beginfase regende het kansen en in de 17de minuut bezweek de muur van Espanyol al.

Een fraaie pass van Lionel Messi werd door Jordi Alba vanaf rechts in één keer voorgetikt en na een listig overstapje van Luis Suárez kon Neymar ongehinderd binnentikken. Acht minuten later leek de wedstrijd al gespeeld toen Messi 2-0 maakte. Suárez gaf de pass, randje buitenspel, waarna de Argentijn vanuit een moeilijke hoek beheerst binnenschoof.

Beide doelpuntenmakers wezen na hun goal naar de hemel, als eerbetoon aan voormalig Barcelona-trainer Tito Vilanova, die vandaag een jaar geleden overleed.

Neymar eert Tito Villanova na de 1-0 tegen Espanyol

Rood voor mopperende Alba

In de tweede helft ging Espanyol iets voortvarender te werk, maar kon het de grote broer ook niet in verlegenheid brengen, ook niet tegen tien man. Alba kreeg in de 54ste minuut een rode kaart vanwege aanmerkingen op de leiding, nadat hij kort daarvoor al geel had gezien voor het wegtrappen van de bal uit ergernis over de scheidsrechter.

Barcelona kwam desondanks niet meer in de problemen. Messi schoot nog een keer op de paal na een hakje van Suárez en in de slotfase kwam Xavi in het veld voor een jubileumoptreden: zijn vijfhonderdste competitiewedstrijd in het Barça-shirt. In blessuretijd was er nog een rode kaart voor Espanyol-verdediger Héctor Moreno, voor een soortgelijk vergrijp als Alba.

Simpele zege Atlético

De Catalanen hebben nu vijf punten voorsprong op Real Madrid, dat nog een wedstrijd te goed heeft. De Koninklijke speelt zondag de uitwedstrijd bij Celta de Vigo. De nummer drie, Atlético Madrid, volgt op negen punten van Barça.

De ploeg van trainer Diego Simeone kon de bittere smaak van de uitschakeling in de Champions League enigszins wegspoelen met een simpele 3-0 overwinning op Elche CF. Alle goals in Madrid vielen na rust: Antoine Griezmann scoorde twee keer, Raúl García vond één keer het net.