Een medewerker van AzG trekt een ebolapak aan
NOS Nieuws

Microbiologen lauweren Artsen zonder Grenzen

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

Door NOS-redacteur Rinke van den Brink vanuit Kopenhagen

Artsen zonder Grenzen (AzG) heeft een onderscheiding gekregen van de Europese Organisatie voor Medische Microbiologie en Infectieziekten (ESCMID). De microbiologen zijn diep onder de indruk van het werk van de artsenorganisatie.

Het is voor het eerst dat de ESCMID zo'n onderscheiding toekent. Dat gebeurde in Kopenhagen, op de eerste dag van het jaarcongres van de organisatie.

Artsen zonder Grenzen werd gelauwerd voor zijn "uitzonderlijke werk" en "unieke betrokkenheid" en voor de "enorme bijdrage aan de gezondheid in de wereld die de organisatie de laatste veertig jaar geleverd heeft".

De enorme inspanningen van Artsen zonder Grenzen in de strijd tegen ebola, ook toen de hele wereld nog toekeek, werden in het bijzonder uitgelicht.

Uitgezet

Hilde De Clerck van AzG Vlaanderen nam de prijs trots in ontvangst. Ze was nauw betrokken bij het coördineren van de ebolahulpverlening in het veld. De Clerck stond uitgebreid stil bij die risico's. Ze vertelde hoe veertien van haar collega's aan ebola zijn bezweken, onder wie mensen die vanaf het begin klaar hadden gestaan om de ziekte te bestrijden.

En ze schetste de problemen van AzG-medewerkers die wel terugkeerden uit West-Afrika. Van sommigen weigerden de familieleden contact uit angst besmet te raken. Anderen werden om vergelijkbare redenen uit hun appartement gezet.

Uitgestoken hand

ESCMID-voorzitter Murat Akova roemde vooral de onbaatzuchtigheid van Artsen zonder Grenzen en de volledige neutraliteit van de organisatie. Hij benadrukte dat AzG over de hele wereld mensen helpt, ongeacht hun ras, geloof, nationaliteit, geslacht of overtuigingen.

Hij beloofde ook voor de toekomst steun van ESCMID voor AzG en riep met name jonge collega's op voor de medische hulporganisatie te gaan werken. De prijs voor AzG bestaat uit de eer. Er is geen geldbedrag aan verbonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl