Mensen ruimen puin in Kathmandu
NOS Nieuws

Dodental Nepal boven de 1400; noodtoestand uitgeroepen

In Nepal is de noodtoestand uitgeroepen. De regering kan daardoor het leger inzetten om onder meer te zoeken naar slachtoffers van de zware aardbeving van vanochtend.

De Nepalese regering heeft gezegd dat ruim 1400 mensen om het leven zijn gekomen. De minister van Informatie noemde op een persconferentie 1457 slachtoffers. Het aantal is daarmee in enkele uren met ruim 300 naar boven bijgesteld.

Onduidelijk is hoeveel slachtoffers er in Kathmandu en hoeveel in de vallei bij de hoofdstad zijn gevallen. Naast doden zijn er ook veel gewonden.

Nepal heeft ook om internationale hulp gevraagd. De minister van Informatie heeft gezegd dat de schade gigantisch is. Reddingswerkers zoeken nog steeds in het puin van ingestorte gebouwen naar slachtoffers.

Het Nederlandse Rode Kruis inventariseert welke hulp kan worden geboden. De hulporganisatie heeft giro 6868 geopend om geld in te zamelen voor de slachtoffers in de getroffen gebieden. Ook Save the Children heeft een banknummer opengesteld voor hulp: giro 809.

Het Indiase Rode Kruis heeft inmiddels hulpverleners naar de Nepalese hoofdstad Kathmandu gestuurd om mee te zoeken naar overlevenden. Die Rode Kruismedewerkers gaan ook bekijken of er behoefte is aan bijvoorbeeld medicijnen en drinkwater.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zegt dat er geen berichten zijn binnengekomen over Nederlandse slachtoffers. Nederlanders die in nood verkeren, worden opgeroepen zich te registreren via de site van Buitenlandse Zaken.

Het ministerie heeft een negatief reisadvies voor Nepal afgegeven.

India en Tibet

Het epicentrum van de beving, die een kracht van 7,8 op de schaal van Richter had, lag tussen Kathmandu en de westelijke stad Pokhara.

De zware schok veroorzaakte in het oostelijke deel van de Himalaya ook lawines, waaronder op de Mount Everest. In het basiskamp kwamen zeker tien mensen om die onder de sneeuw werden bedolven.

Ook in het noorden van India en in Tibet zijn slachtoffers gevallen door de aardbeving. Het dodental in India staat op 35 en in Tibet op vijf. Ook daar wordt gevreesd dat het aantal slachtoffers nog zal stijgen.

  • EPA
  • AFP
    Reddingswerkers dragen op het Koningsplein van Kathamandu het lichaam van een slachtoffer van de aardbeving
  • AFP
    Een gebouw in Kathmandu is ingestort
  • Wikimedia/AFP
    Het Koningsplein, in het hart van Kathmandu, voor en na de aardbeving
  • Flickr/Geoff Stearns/AFP
    De Dharahara toren voor en na de aardbeving
  • EPA
    Een man wordt bevrijd uit het puin

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl