NOS Voetbal

Londen trekt knip voor clash Kimetto-Kipsang

  • Getty Images
    Wilson Kipsang en Dennis Kimetto poseren voor de Tower Bridge in Londen
  • Twitter.com / LondonMarathon
    The clash of the champions, Kipsang vs. Kimetto

De 35ste marathon van Londen mag zondag gerust als officieus wereldkampioenschap worden betiteld. Vrijwel alle toppers starten er, onder wie ook supersterren Dennis Kimetto en Wilson Kipsang, die voor het eerst tegen elkaar gaan lopen. En dan is er ook nog een Nederlander, die stiekem een olympische limiet hoopt te lopen.

De organisatie focust zich behalve op het afscheid van Paul Radcliffe op the clash of champions tussen Kimetto en Kipsang, zoals de strijd op de sociale media wordt opgepookt.

Wereldtop

En dat is begrijpelijk, want Kimetto is houder van het wereldrecord op de marathon (2.02.57) en Kipsang won al twee keer in Londen, waaronder in de jongste editie. En dat deed hij in een nieuw parcoursrecord (2.04.27).

Kipsang, die zijn laatste drie marathons won, kijkt uit naar de confrontatie met zijn trainingsmaatje. "Ik verwacht veel van Dennis", zegt de tweevoudig winnaar. "Ik verbeterde in 2013 in Berlijn het wereldrecord, daarna pakte hij vorig jaar het record. Maar mijn grootste doel is om hier te winnen, niet om het wereldrecord terug te krijgen."

"Dit is een strijd-marathon"

"Londen kan doorgaans een breed topveld presenteren, omdat het startgeld altijd vrij hoog is. Ze hebben naar verluidt in totaal zo'n 6 miljoen euro te besteden", weet NOS-atletiekverslaggever Léon Haan. "Daarom kun je hier beter spreken van een strijd-marathon, in plaats van een tijd-marathon."

Raymaekers

Behalve naar de strijd tussen de Kenianen gaat de aandacht van de Nederlandse atletiekwereld naar Koen Raymaekers, die in Londen voor het eerst buiten Nederland in actie komt. "Hij heeft altijd in Rotterdam en Amsterdam gelopen, waardoor Londen nooit in het schema paste", aldus Haan.

De 35-jarige Raymaekers heeft een persoonlijk record van 2.10.35, een tijd die hij in 2012 liep in Rotterdam. "Hij hoopt zich nog te kwalificeren voor de Spelen van Rio, maar dan zal hij minimaal 2.11.00 moeten lopen. Dat heeft hij wel eens gedaan, maar Londen staat niet te boek als een ultrasnel parcours. Het wordt dus een lastige klus. Raymaekers is afgelopen donderdag vanuit Kenia (waar hij woont en traint) aangekomen in Londen. Hij vertelde dat zijn voorbereiding op enkele pijntjes na (kuit en rechtervoet) vergelijkbaar is geweest met zijn succesjaar 2012. Daarom denkt hij in Londen goed voor de dag te kunnen komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl