Groot-Brittannië neemt afscheid van sporticoon

  • AFP
    Paula Radcliffe toont de Britse vlag na het winnen van de halve marathon in New York in 2009
  • Getty Images
    Paula Radcliffe voor de Tower Bridge in Londen

Twaalf marathons, acht overwinningen en houdster van het wereldrecord. Met die fraaie staat van dienst loopt Paula Radcliffe door de straten van haar eigen Londen nog één keer de 42 kilometer en 195 meter. Groot-Brittannië zwaait een sporticoon uit.

De 41-jarige Radcliffe strijdt zondag in Londen weliswaar niet mee om de hoofdprijs, maar is nog altijd een grootheid in de marathonwereld. "Dat komt omdat niemand in de buurt van haar wereldrecord uit 2003 (Londen, red.) weet te komen. Daardoor blijft ze belangrijk", zegt atletiekverslaggever Léon Haan van de NOS.

Tussen de recreanten

Toch start Radcliffe zondag niet bij de elitelopers. "Ze heeft haar beste periode achter de rug, maar alle ogen zullen op haar gericht zijn, dus het is slim dat de organisatie het gescheiden houdt", vindt Haan. "Ik denk dat Radcliffe zeker nog in de buurt van de 2.28.00 kan komen."

Radcliffe: het blijft de strijd tegen de afstand

De in Davenham - onder de rook van Manchester - geboren atlete won in haar loopbaan drie keer de marathon van Londen (2002, 2003, 2005) en drie keer in New York (2004, 2007, 2008). Ook triomfeerde ze in Chicago (2002) met een wereldrecord en bij de WK in Helsinki (2005). In 2003 verbeterde ze in Londen haar eigen wereldrecord tot 2 uur, 15 minuten en 25 seconden.

Grootste teleurstelling

Radcliffe was tussen 1998 en 2005 nagenoeg onverslaanbaar op onderdelen als de 5.000 en 10.000 meter en veldlopen. Haar grootste teleurstelling was het missen van de Olympische Spelen in 2012 in eigen land. "Ze had een voetblessure, waardoor ze niet in staat was om een olympische medaille te pakken. Dat is eigenlijk de enige grote prijs die op haar palmares ontbreekt", aldus Haan.

Mede dankzij haar vader is Radcliffe zich aan de langste loopafstand gaan wagen. Ook hij liep de marathon van Londen en dus is de Britse hoofdstad bij uitstek een passend decor voor haar afscheid. Dan is de cirkel rond.

Rentree Radcliffe bij Montferland Run
Radcliffe loopt wereldrecord op de marathon

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl