Postzegels uit 1980
NOS Nieuws

Guldenpostzegel werd ongeldig verklaard na grote fraudezaak

De guldenpostzegel is in 2013 ongeldig verklaard als gevolg van een grote postzegelfraudezaak, bevestigt een woordvoerder van PostNL.

De Volkskrant maakte een reconstructie van de grootste postzegelfraude ooit in Nederland. Die gebeurde met guldenpostzegels, die 11 jaar na invoering van de euro ongeldig werden verklaard door PostNL.

Destijds zei het bedrijf dat het besluit werd genomen omdat er steeds minder guldenzegels werden geplakt, terwijl het verwerken daarvan niet goedkoper werd. Nu blijkt dat het besluit ook samenhangt met de zegelfraudezaak.

Jarenlange fraude

Twee mannen verkochten jarenlang guldenpostzegels voor een lagere waarde aan bedrijven en consumenten, die daardoor goedkoper hun pakketten konden verzenden. Een deel van die zegels bleek vals te zijn.

Justitie verdenkt de mannen ervan dat ze die nepzegels zelf hebben gedrukt. De verdachten ontkennen dat, zij zeggen dat ze de zegels gekocht hebben zonder te weten dat ze vervalst waren. PostNL is vermoedelijk voor enkele miljoenen euro's gedupeerd door de fraude.

Het besluit de guldenpostzegel plots ongeldig te verklaren leidde tot commotie, omdat het een financiële strop was voor verzamelaars en handelaren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl