Jos Nijhuis tijdens de presentatie van de jaarcijfers in februari
NOS Nieuws

Topman Schiphol: bonus valt uit te leggen

De topman van Schiphol, Jos Nijhuis, zegt in NRC Handelsblad dat zijn salaris goed valt uit te leggen. "Mijn huidige salaris kan ik voor mezelf uitstekend verantwoorden. Ik vind het geen exorbitante beloning."

Nijhuis wijst erop dat hij een complex bedrijf leidt. "Schiphol heeft een grote rol in de samenleving, maar is tegelijk ook een hele commerciële onderneming."

Nijhuis had nog niet eerder gereageerd op de discussie over zijn beloning, hoewel die al sinds 2010 speelt. Vorige week laaide de discussie opnieuw op. In de NRC geeft hij vandaag voor het eerst een reactie.

'Sentiment nu anders'

In 2014 verdiende Nijhuis 900.000 euro, waarvan 370.000 euro een bonus was. Critici spreken daar schande van, omdat de Staat een meerderheidsbelang heeft in Schiphol.

Nijhuis gaat niet mee in die kritiek. "Het politieke sentiment is nu anders dan toen we de afspraken maakten, maar de condities zijn gelijk gebleven. Ik zou er alleen afstand van doen als het slecht zou gaan met Schiphol. Dat is niet het geval."

Nieuw contract

Ook minister Dijsselbloem was kritisch over de beloning, maar zei dat hij weinig kon doen omdat de arbeidsovereenkomst nog onder het oude beloningsbeleid valt.

Mocht Nijhuis zijn contract in 2017 willen verlengen, dan moet hij aan de nieuwe voorwaarden voldoen. De maximale beloning is dan 487.000 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl