NOS Nieuws

Omgekeerd inzamelen of gedwongen scheiden?

'Zachte dwang' bij afvalscheiding

Van het ministerie van Milieu moeten we meer afval gaan scheiden. Gemeenten hebben daar een doelmatige manier voor gevonden: ze stoppen in bepaalde wijken met het ophalen van restafval. De inwoners moeten het daar zelf wegbrengen.

Zeist sluit zich aan bij de groeiende rij gemeenten waar het principe van 'omgekeerd inzamelen' wordt toegepast. Een deel van de Zeistenaren moeten restafval over enige tijd zelf wegbrengen naar een innamepunt in de buurt. Alleen plastic, gft- en papierafval wordt opgehaald.

Wethouder Roy Luca verwacht dat Zeist "er warm voor gaat lopen". Volgens voorstanders is het systeem effectief. Als afval thuis goed wordt gescheiden, zijn er minder wandelingen met restafval naar het afgiftepunt nodig. In gemeenten waar op deze manier vuil wordt ingezameld, daalde het aandeel restafval in het huisvuil van 50 naar 25 procent.

Maximaal

Het kan ook misgaan. In Woerden sneuvelde een proef met omgekeerd inzamelen. Er waren te weinig afgiftepunten en bewoners voelden zich overvallen door de nieuwe methode. Na een storm van protest stopte de gemeenteraad de proef.

Een bewoonster van Zeist zegt "niet blij" te zijn met het plan. "Ik vraag me af hoe ze dat willen doen en hoe ver ik ermee moet sjouwen." Wethouder Luca zegt dat bewoners maximaal 350 meter moeten lopen naar een ondergronds inzamelpunt.

Zeist neemt drie jaar de tijd voor de definitieve invoering. Pas in 2018 zal het omgekeerd inzamelen helemaal zijn doorgevoerd. Tot die tijd worden proeven gehouden en krijgen bewoners voorlichting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl