NOS SportAangepast

Tsjechische ijshockeylegende terug voor WK

Jagr pakt olympisch goud in 1998

Grote vreugde in Tsjechië. De ijshockeylegende Jaromir Jagr is teruggekomen van zijn beslissing om te stoppen als international. De 43-jarige vedette van Florida Panthers heeft zich speciaal voor het komende WK in eigen land weer beschikbaar gesteld.

Bondscoach Vladimir Ruzicka ontving de aanvaller vrijdag met open armen in zijn WK-selectie.

Olympisch goud

Jagr veroverde in 1998 met Tsjechië goud op de Olympische Spelen in Nagano. Hij leidde zijn land ook naar twee wereldtitels, in 2005 en 2010. Na de teleurstellende vierde plaats op het WK van vorig jaar in Minsk zette hij een punt achter zijn interlandloopbaan die in 1990 begon, bij Tsjechoslowakije. Dat jaar veroverde hij direct brons met zijn land op het WK in Zwitserland.

Hij ging wel verder in de Noord-Amerikaanse topcompetitie NHL, waarin hij met Pittsburgh Penguins twee keer de prestigieuze Stanley Cup veroverde (1991 en 1992). Speciaal voor het WK in zijn vaderland keert Jagr nu terug in de nationale ploeg.

Triple Gold Club

Jagr maakt, net als zijn landgenoot Jiri Slegr, sinds 2005 deel uit van een illuster gezelschap dat zich lid van de Triple Gold Club mag noemen. Het lidmaatschap wordt verworven als je de Stanley Cup wint, wereldkampioen wordt en olympisch goud verovert. In 2005 werden hij en Slegr wereldkampioen.

De club telt 25 leden, negen Zweden, acht Canadezen, zes Russsen en twee Tsjechen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl