NOS Sport

De Geus op weg naar Rio

  • watersportverbond
    Lilian de Geus verrassend sterk deze week
  • EPA
    Lilian de Geus

Windsurfster Lilian de Geus drukt de neus nadrukkelijk aan het venster. Na acht races leidt ze in de zeilweek van Hyères en ze is hard op weg naar kwalificatie voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro volgend jaar.

De Geus (23) neemt het op tegen de beste 40 olympische RS:X windsurfsters ter wereld. De surfster uit de kernploeg gaat op het moment overtuigend aan de leiding met zeventien punten voorsprong op de Chinese Jiahiu Wu. Op de derde plaats gevolgd door de trainingspartner van De Geus, Hayley Chan uit Hong Kong.

Leeg

De Geus was compleet leeg na de drie wedstrijden die vandaag op de agenda stonden. De wedstrijden werden gevaren in maximaal zeven knopen wind. Met andere woorden, hard werken om de surfplank op snelheid te houden.

“Ik ben wel tevreden. Stabiel gevaren vandaag. Maar ik moest echt alles uit de kast halen. Op het einde moest het uit mijn tenen komen. Ik ben helemaal kapot. Deze omstandigheden en dan ook nog drie wedstrijden, dat is zwaar. Conclusie was dat we dit meer moeten trainen. Aan de uitslagen te zien, was het voor de anderen ook heel zwaar.”

Olympische kwalificatie

De Geus kan olympische kwalificatie realiseren. Is ze daarmee bezig? “Ja, vooraf wel. We hebben een doel gesteld. Ik wilde op het podium eindigen. Maar tijdens de wedstrijden ben ik alleen bezig met mijn focuspunten, beter en scherper starten en het bepalen van een goede strategie en focus op de tactiek tijdens de wedstrijden.”

De Geus, ooit lid van de Nederlandse voetbalselectie, zit nu een jaartje in de zeilkernploeg en dat is te merken aan de resultaten. Vorig jaar werd ze al tweede tijdens het test-event in Rio. Bij de Worldcup van Miami (januari) pakte ze zilver en dat lukte ook in Palma (april). In Hyères moet ze nog vier races en een medalrace (dubbele punten) goed doorkomen. Staat ze daarna op het podium, dan kunnen de tickets naar Rio worden geboekt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl