Andries Jonker als assistent-coach van Bayern bij een persconferentie in 2010
NOS Voetbal

'Voor mij was dit de droomfinale'

Hij is nu hoofd jeugdopleidingen bij Arsenal, Andries Jonker. De man die assistent was onder Louis van Gaal bij Barcelona (2002-2003) en Bayern München (2009-2011) en zelfs even hoofdcoach was bij de Duitsers. Jonker zag de loting van de Champions League vandaag met lede ogen aan: "Barcelona - Bayern komt een ronde te vroeg..."

Jonker baalt. "Voor mij was dit de droomfinale. Heel jammer dat ze nu al tegenover elkaar staan. Twee absolute topclubs, die mij natuurlijk na aan het hart liggen."

Ook Jonker weet nog goed hoe het Barcelona de vorige keer verging tegen Bayern in de halve finales, twee jaar geleden. "Ja dat was voor mij toen nog heel vers. Ik was net weg bij Bayern en wist heel goed waartoe ze in staat waren. Maar dat enorme krachtsverschil verbaasde mij wel natuurlijk."

Zo groot als het verschil toen was, gaat het nu niet meer zijn, denkt Jonker. "De situatie is nu anders. Barcelona staat er aanmerkelijk beter voor dan toen. Bayern is nog steeds een fantastisch team, maar de vraag is of iedereen fit is. Destijds was Bayern compleet en al maandenlang in topvorm. Nu gaat het een gelijk opgaande strijd worden. Ik durf niet te zeggen wie er gaat winnen", aldus Jonker.

Bayern is wellicht wel in het voordeel, want het heeft natuurlijk een coach die club van binnen en van buiten kent, Pep Guardiola. "Voor Guardiola is dat uiteraard een voordeel. Voor hem is het een stuk gemakkelijker om zich voor te bereiden op Barcelona dan op Juventus. Barcelona is zijn huis, zijn wieg. Hij weet wat er speelt en dus is dat een nadeel voor zijn oude club", meent Jonker.

Nog een ander voordeel voor de Duitsers is dat ze eerst uit spelen. Jonker: "De meeste trainers doen dat het liefst. Dan kun je een beetje afwachten. Bovendien is Bayern thuis uitermate sterk. Maar ik denk dat de kansen fiftyfifty zijn. Ik ga met veel belangstelling kijken en verwacht twee hele mooie wedstrijden en hopelijk reclame voor het voetbal."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl