Nauwelijks een rij bij Franse winkels die de Apple Watch verkopen
NOS Nieuws

Apple Watch te koop, maar geen lange rijen

  • Rachid Finge

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Rachid Finge

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Het hoort helemaal bij het imago van Apple. Wanneer er een nieuw Apple-product wordt gelanceerd, staan er lange rijen voor de Apple Stores. Sommige mensen gaan zelfs dagen van tevoren voor de winkel liggen, zoals bij de verkoop van de iPhone 6 vorig jaar.

Dat is vandaag bij de Apple Watch niet gebeurd. Het slimme horloge is niet eens in de Apple Stores te koop. De voorraad is zo klein dat Apple het niet aandurft om de winkels te bevoorraden.

Modewinkels in Tokio, Parijs en Londen hebben wel een voorraad horloges, schrijft The New York Times.

Productieproblemen

Het verkoopproces wil Apple vooral online laten plaatsvinden. Maar er lijkt geen sprake te zijn van een nieuwe strategie. Retailbaas Angela Ahrendts hint in een memo aan medewerkers, dat in handen is van Business Insider, dat de wachtrijen waarschijnlijk weer zullen terugkeren bij de lancering van de volgende iPhone.

Een probleem in de productieketen is vermoedelijk de oorzaak van het tekort. Sinds een maand zijn er geruchten dat er problemen zijn met het productieproces van de Apple Watch. Daardoor rollen er minder horloges uit de fabriek dan het Amerikaanse bedrijf had gewild.

Op hoeveel bestellingen Apple had gerekend weet niemand, maar het lijkt erop dat ze ergens een fout hebben gemaakt. Ongewoon, voor een bedrijf dat dit proces doorgaans keurig op orde heeft en pijnlijk voor Ahrendts, voormalig directeur van Burberry, voor wie dit de eerste lancering van een nieuw, groot product is.

Verkopen

Nog voor de geruchten over problemen in het productieproces, was al wel duidelijk dat Apple het succes van de Apple Watch niet heel hoog inschatte. De belangrijkste indicatie hiervoor is dat we waarschijnlijk geen cijfers te horen krijgen over het aantal verkopen.

Analisten verwachten dat Apple dit jaar enkele miljoenen horloges gaat verkopen. De bekende Apple-analist Gene Munster rekent op zo'n 8 miljoen stuks. Dat is weinig in vergelijking met de iPhone en de iPad, al is het wel veel meer dan de 4,6 miljoen smartwatches die in heel 2014 werden verkocht.

Matig enthousiast

Waar Apples producten doorgaans met enthousiasme worden onthaald, lijkt dat bij de Watch niet het geval. Veel belangrijke media die het horloge al konden bekijken, zijn maar matig positief gestemd.

De boodschap die zij meegeven is dat het op zich een goed horloge is, maar dat dat geen reden hoeft te zijn om het apparaat te kopen.

Veel recensenten suggereerden dan ook dat het geen gek idee is om een versie te wachten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl