Wilson Kipsang poseert voor de Tower Bridge in Londen
NOS Sport

Kipsang: wij lopen zonder doping

Het is de laatste maanden behoorlijk onrustig in de marathonwereld. Op doping betrapte atleten, beschuldigingen en geschorste managers. Het is dan ook logisch dat het in Londen, waar zondag de marathon wordt gelopen, vooral over doping gaat.

Wilson Kipsang, samen met wereldrecordhouder Dennis Kimetto favoriet in de Engelse hoofdstad, was op de persconferentie uitgesproken: "Topatleten worden vaak gecontroleerd. Nooit betrapt. Dus dan lopen ze zonder doping..."

Kritisch

Toch is Kispang, vorig jaar winnaar in Londen, ook kritisch. "Er zijn mensen die misbruik maken van onschuldige atleten. Die atleten krijgen van een ziekenhuis medicatie voorgeschreven die op de dopinglijst staat", aldus de Keniaan, die eerder dit jaar al aangaf dat volgens hem '99% van zijn landgenoten geen doping gebruiken'.

Dopingbestrijding

Ondanks de overtuiging van Kipsang neemt de Keniaanse overheid flinke maatregelen. Zo werd de Nederlandse manager Gerard van Veen al tijdelijk geschorst. Kipsang: "Er wordt momenteel in Kenia hard gewerkt aan verbeteringen als het gaat om dopingbestrijding. Ik kan daar nog weinig over zeggen, maar weet wel dat ze het groot aanpakken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl