Kamp heeft begrip voor moordaangifte

Kamp heeft begrip voor moordaangifte

Minister Kamp van Economische Zaken toont begrip voor de moordaangifte van Jan Oosterhaven, emeritus hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen. Oosterhaven deed aangifte tegen de minister in verband met de gaswinning in Groningen.

Kamp: "Ik heb natuurlijk geen moord gepleegd. Maar ik vind dat dit er een beetje bij hoort als je al die jaren lang een groep mensen in een gebied iets aan hebt gedaan."

Oosterhaven deed onlangs aangifte bij de Hoofdofficier van Justitie van "huisvredebreuk, vernieling, diefstal en (geestelijke) mishandeling, alsmede van poging tot (lichamelijke) mishandeling en doodslag c.q. poging tot moord".

De aangifte is gericht tegen de minister en de directeuren van de NAM. De hoogleraar vindt dat zij verantwoordelijk zijn voor de gevolgen van de gaswinning in de provincie Groningen.

Verschillende reacties

De minister zegt dat mensen heel verschillend reageren op de gevolgen van de gaswinning. "Sommigen praten er met mij over, anderen zijn verdrietig en er zijn mensen die boos zijn. Er zijn mensen die mijn privéadres op internet zetten en er zijn mensen die mij van moord beschuldigen. Dat is allemaal onderdeel van de reacties die loskomen. Maar dat glijdt een beetje van mij af".

Het Openbaar Ministerie (OM) laat weten niets met de aangifte te doen. "Wij doen geen strafrechtelijk onderzoek. Er zijn wat ons betreft geen strafbare feiten geconstateerd. De zaak ligt meer op de weg van de politiek dan die van de rechter", zegt het OM.

Teleurgesteld

Hoewel er geen doden en gewonden zijn gevallen door de aardbevingen, vindt de emeritus hoogleraar dat er wel degelijk strafbare feiten zijn gepleegd. "Er zijn mensen die zich zorgen maken om hun huis. Ze hebben stress en slapen slecht. Dus geestelijke mishandeling vindt nu al plaats."

Oosterhaven is teleurgesteld dat het OM niks met de aangifte doet. "De minister en de NAM gingen willens en wetens door met de gasboringen, terwijl het Staatstoezicht op de Mijnen waarschuwde dat de gaskraan verder dicht moet. Dat is misdadig gedrag. Het OM komt dan wel verdacht snel met de conclusie niets met de aangifte te doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl