Japan zet klimaattop op scherp

Landen die het Kyoto-protocol hebben ondertekend»
Landen die het Kyoto-protocol hebben ondertekend Afbeelding: wikipedia/commons

Halverwege de klimaattop in Cancún zijn de vooruitzichten op een betekenisvolle uitkomst niet groter geworden.

Tijdens de eerste week van de besprekingen in de Mexicaanse badplaats verraste Japan vriend en vijand door de knuppel in het hoenderhok te gooien. De Japanners zijn niet van plan de huidige klimaatafspraken uit het zogenoemde Kyotoprotocol na 2012 voort te zetten.

Ontwikkelingslanden dringen juist aan op een verlenging van 'Kyoto'. Ze willen dat graag, omdat het Kyotoprotocol rijke industrielanden verplicht hun CO2-uitstoot te verlagen. Voor ontwikkelingslanden geldt die verplichting niet.

Powerplay

Japan vindt de afspraken onevenwichtig en heeft nu dus aangekondigd ermee te willen stoppen. Een belangrijk argument is dat China en de VS, de twee grootste vervuilers, niet meedoen aan 'Kyoto'. Japan wil, net als veel andere rijke landen, dat er een geheel nieuw verdrag komt.

De aankondiging van de Japanners om een eventuele verlenging van de Kyoto-afspraken te blokkeren, wordt door velen in Cancún gezien als powerplay. Het zou bedoeld zijn om de ontwikkelingslanden tot concessies te dwingen.

China noemt de Japanse opstelling "zorgwekkend" en "een poging om Kyoto om zeep te helpen".

Deel deze pagina

Audio

  • Worden er klimaatknopen doorgehakt in Cancún? In het Mexicaanse Cancún gaat het er om spannen. Na een week verkennende gesprekken druppelen nu ook de politici binnen om knopen... door te hakken over het klimaat. Tenminste; het is de bedoeling dat afspraken worden gemaakt over het terugdringen van de CO2-uitstoot en het beperken van de opwarming van de aarde. Klimaatcorrespondent Bram Schilham is in Cancún.

Video en Audio

Meer video en audio