Mario Draghi en Jeroen Dijsselbloem
NOS Nieuws

EU-ministers voeren "pittige discussie" met Varoufakis

In Riga hebben de achttien eurolanden gezegd dat Griekenland nu echt aan de slag moet in de onderhandelingen over economische hervormingen. De Griekse minister van Financiën Varoufakis werd zwaar onder druk gezet.

"Er is al te veel tijd verloren gegaan", zei de voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem op de persconferentie na afloop van een bijeenkomst met zijn collega-ministers van Financiën.

In het huidige steunprogramma, dat in februari werd verlengd tot eind juni, zouden de Grieken nog 7 miljard krijgen om een faillissement af te wenden. Deze miljarden zouden boven op de 240 miljard euro steun komen die Griekenland tot dusver ontving. Griekenland moest dan wel een lijst met hervormingen uitwerken.

Pittige discussie

Het was aanvankelijk de bedoeling tijdens deze ontmoeting een beslissing te nemen over die extra miljarden. Maar de Grieken hebben de hervormingen nog niet concreet gemaakt.

"Er is te weinig gebeurd en dus was het een pittige discussie", concludeerde Dijsselbloem.

'De Grieken hebben het bloed onder de nagels vandaan gehaald bij de andere ministers van Financiën'

De Nederlandse minister van Financiën benadrukte dat de onderhandelingen met Athene meer moeten gaan opleveren. De Grieken zelf vinden echter dat ze er al alles aan doen om te hervormen.

Door het gebrek aan resultaat na de bijeenkomst in Riga, krijgt Griekenland voorlopig geen miljarden van de eurogroep. Dijsselbloem sprak wel de hoop uit dat er op korte termijn een akkoord wordt gesloten.

Volgens NOS-correspondent Arjan Noorlander willen de eurolanden geen nieuwe deadlines meer stellen.

Varoufakis

Met name de rol van de Griekse minister van Financiën lijkt de onderhandelingen te vertragen. "De eurolanden lijken liever te praten met premier Tsipras dan met Varoufakis", zegt Noorlander.

Tijdens de vergadering zou de Griekse minister een "tijdverspiller" en "amateur" zijn genoemd door zijn collega's.

Griekenland heeft nog steeds geld, maar het is onduidelijk hoe lang het land zijn betalingsverplichtingen nog kan nakomen. De angst bestaat dat als het niet lukt om een akkoord te bereiken, er een crisis ontstaat die kan leiden tot een Grieks vertrek uit de euro.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei er alles aan te zullen doen om Griekenland bij de euro te houden. Ook Merkel pleitte voor een snelle oplossing, maar zij voegde toe dat Athene dan wel hervormingen moet presenteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl