NOS NieuwsAangepast

Bedrijven stimuleren slimme energie

In plaats van de startknop van de wasmachine indrukken, programmeer je de wasmachine zo dat hij maandagochtend om 10 uur klaar is. Het is een voorbeeldje van 'slim energieverbruik', waarbij de wasmachine zelf bepaalt wanneer het goedkoopste moment is om de was te draaien.

Ruim twintig grote bedrijven van Nederland, waaronder Philips en Eneco, willen met een grootschalig demonstratieproject bewijzen dat het energiegebruik van huishoudelijke apparaten slimmer en goedkoper kan als een computer ze aanstuurt.

5000 huishoudens en bedrijven krijgen een 'smart grid': een computer bepaalt dan op welk moment van de dag bijvoorbeeld de vaatwasser aangaat. Het energieverbruik wordt zo verdeeld over 24 uur en dat bespaart de consument geld. Ook zou het tien procent energie besparen.

Zelf stroom sturen

"Straks kun je met de computer zelf je stroom sturen", zegt Pier Nabuurs, direkteur Kema en voorzitter van de Stuurgroep Smart Energy Collective, het samenwerkingsverband voor het experiment. "Je hebt nu al overal verschillende dag- en nachtprijzen, daar kun je gebruik van maken."

"We gebruiken steeds meer elektra en gaan straks ook electrische auto opladen. Het elektriciteitsnet kan het niet aan als je dat allemaal tegelijk doet. Dus energiebedrijven moeten met prijsverschillen consumenten naar de daluren sturen." Volgens Nabuurs is het van groot belang dat apparaten met elkaar gaan communiceren.

Naast de proef gaan de gezamenlijke bedrijven proberen energie uit verschillende bronnen te halen, zoals zonnepanelen, windturbines en warmtepompen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl