Migranten doodgereden in Macedonië

Trein Macedonië schept migranten

In Macedonië zijn zeker veertien migranten omgekomen toen ze werden aangereden door een trein. Volgens de politie zijn het waarschijnlijk vluchtelingen uit Afghanistan en Somalië.

Het ongeluk gebeurde gisteravond laat in een ravijn niet ver van de stad Veles. Het ravijn is niet veel breder dan het spoor zelf, waardoor de migranten vermoedelijk moeilijk konden wegkomen toen de trein voorbijkwam.

Moeilijk begaanbaar

De meeste overlevenden gingen er na het ongeluk vandoor. Acht migranten, die nog op de plaats van het ongeluk waren toen de politie kwam, zijn opgepakt. Het zijn waarschijnlijk familieleden van de overledenen.

Het bergingswerk komt maar moeilijk op gang. Het gebied is erg slecht begaanbaar, waardoor reddingswerkers met de trein naar de plek van het ongeluk moeten.

Vluchtelingen in Macedonië op weg naar West-Europa

De landroute via de Balkan is niet de meestgebruikte route voor vluchtelingen om Europa te bereiken. De meeste vluchtelingen proberen met een bootje de Middellandse Zee over te steken. Wel wordt de route steeds populairder.

Met name Syriërs maken gebruik van de Balkanroute. Voor vluchtelingen uit Syrië is het het makkelijkst om via Turkije naar Griekenland of Bulgarije te reizen.

Vluchtelingen over het spoor in Macedonië

Spoorlopers

Mensen die illegaal Griekenland binnenkomen, mogen van de Grieken vrij door het land reizen, zolang hun asielprocedure loopt. Veel migranten trekken dan verder richting Macedonië, om vervolgens via Servië en Hongarije naar West-Europa te reizen.

In de landen op de Balkanroute lopen de vluchtelingen vaak over het spoor, omdat ze de weg niet kennen. Door het spoor te volgen, verdwalen ze niet. Dat leidt vaker tot ongelukken, maar nog niet eerder vielen bij één incident zo veel doden.

Een trein in Macedonië passeert een vluchteling

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl