De sterrenwolk Westerlund 2
NOS Nieuws

3D-ruimtefoto voor Hubble-jubileum

Ter ere van de verjaardag van de ruimtetelescoop Hubble heeft de NASA een van zijn foto's omgetoverd tot een 3D-filmpje. Liefhebbers kunnen als het ware een ruimtereis maken door de sterrenwolk Westerlund 2.

NASA vergelijkt het plaatje met een vuurwerkshow. "Dit sterrenvuurwerk en gloeiend gas is een toepasselijke manier om 25 jaar wetenschap van Hubble te vieren", zegt oud-astronaut John Grunsfeld van NASA.

Westerlund 2 werd in de jaren 60 ontdekt door de Zweedse astronoom Bengt Westerlund. De wolk ligt in het sterrenbeeld Kiel, op zo'n 20.000 licht jaar van ons verwijderd. De wolk met 3000 sterren is zo'n 13 lichtjaar wijd.

Hubble werd vandaag precies 25 jaar geleden gelanceerd. Door de telescoop in de ruimte te lanceren, kunnen er veel betere foto's worden gemaakt dan vanaf aarde, omdat bewolking of daglicht geen probleem meer vormen.

Toch heerste in het begin vooral teleurstelling over de telescoop, omdat die in de ruimte bijziend bleek te zijn. "De spiegel was verkeerd geslepen", zegt directeur Rob van den Berg van de Space Expo in Noordwijk. "Je kunt het vergelijken met de dikte van een muntje op de grootte van Europa, maar dat was genoeg voor een afwijking."

In 1993 kreeg de telescoop een soort "bril" aangemeten door astronauten, waardoor scherpstellen weer mogelijk werd. Sindsdien maakte het apparaat duizenden foto's van het universum.

Een terugblik op 25 jaar Hubble

"Hubble heeft onze kijk op de ruimte totaal veranderd", meent Grunsfeld. Doordat er foto's konden worden gemaakt van bijzonder veraf gelegen gebieden van het heelal, konden astronomen als het ware terugkijken in de tijd, omdat het licht uit die regio's er miljarden jaren over deed om tot ons te komen. Daardoor is meer bekend geworden over het ontstaan van het universum.

Ook de verjaardagsfoto die NASA publiceerde is meer dan een mooi kiekje. Doordat Westerlund 2 met 2 miljoen jaar relatief jong is, kan het ons veel vertellen over het ontstaan van sterren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl