Annemarie Penn
NOS Nieuws

'Annemarie Penn weet van wanten'

Voor het eerst in de geschiedenis krijgt Maastricht een vrouw als burgemeester. De partijloze juriste Annemarie Penn-te Strake, nu nog procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie in Den Haag, is vanavond door de gemeenteraad van de Limburgse stad voorgedragen als opvolger van vertrekkend burgemeester Onno Hoes.

Landelijk geniet ze geen grote bekendheid, maar in Maastricht is de 61-jarige Penn goed thuis. Ze woont er al 23 jaar en heeft er ook lang gewerkt. Ze was nooit als bestuurder of raadslid actief in de lokale politiek, maar was na de laatste gemeenteraadsverkiezingen wel informateur van het nieuwe college.

Veiligheid

Fractievoorzitter van de Maastrichtse Volkspartij en veteraan in de gemeenteraad Jan Hoen omschrijft haar als iemand die van wanten weet. "De veiligheid in de stad is bij haar in goede handen en dat was een belangrijk punt in de profielschets", zegt Hoen tegen regionale omroep L1. Penn werd gekozen uit zeventien kandidaten, vijftien mannen en twee vrouwen.

De nieuwe burgemeester van Maastricht studeerde tussen 1971 en 1977 rechten aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Tijdens haar studie was ze betrokken bij de oprichting van de wetswinkel, waar ze ook een aantal jaren werkte.

Na haar afstuderen vertrok ze voor drie jaar naar het Afrikaanse land Malawi om daar ontwikkelingswerk te doen. Ook volgde ze verschillende managementopleidingen.

Verbinding

Tussen 1987 en 2012 was Penn-te Starke in verschillende functies verbonden aan de rechtbank van Maastricht. Eerst als rechter-plaatsvervanger, daarna als vice-president van de rechtbank en uiteindelijk als hoofdofficier van justitie. Ook werkte ze in 2005 en 2006 parttime bij de Raad voor de rechtspraak, waar ze onderzoek deed naar het vertrouwen van burgers in de rechter.

Na 2012 verruilde Penn-te Starke haar werk in Maastricht voor de functie van procureur-generaal bij het landelijke College van procureurs-generaal.

Penn zegt dankbaar te zijn voor het vertrouwen dat de raad met de voordracht in haar stelt. Ze denkt de juiste kandidaat voor de stad te zijn vanwege haar vermogen om te verbinden: "Met de buitenwereld, met de partners in de stad en met de omliggende gemeenten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl