Aartsbisschop André Léonard

Aartsbisschop moet schadevergoeding betalen

De Belgische aartsbisschop André Léonard moet een man die jarenlang door een priester werd misbruikt een schadevergoeding betalen. Volgens het hof van beroep in Luik heeft de aartsbisschop van Mechelen-Brussel in 1991 te weinig gedaan met klachten van het slachtoffer. Daarom moet hij nu 10.000 euro aan de man betalen.

Het misbruik vond plaats in de periode 1987-1991. Het slachtoffer, Joël Devillet, werd in die jaren verkracht door een priester uit de Belgische provincie Luxemburg. In 1991 kaartte hij het misbruik aan bij Léonard, die toen bisschop was van Namen, waaronder de kerk valt waar het misbruik plaatsvond.

Léonard greep niet in. Pas in 2001, toen Devillet naar de rechter stapte, werd de priester overgeplaatst. Devillet wilde daarom dat Léonard ook bestraft zou worden, omdat hij niets had gedaan om het misbruik te stoppen. De rechtbank was het daar niet mee eens, maar in hoger beroep is nu wel geoordeeld dat Léonard laks heeft gereageerd op de misbruikklachten.

De aartsbisschop had destijds ook de ernst van het misbruik onderschat, oordeelt het hof in Luik. Devillet laat weten dat hij jaren heeft gewacht op de veroordeling. "Ik ben in beroep moeten gaan en hier heb ik het dus gewonnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl