Een gaswinningsinstallatie van de NAM bij het Groningse dorp 't Zandt
NOS Nieuws

Nieuw provinciebestuur Groningen wil gaswinning beperken

Het nieuwe provinciebestuur in Groningen vindt dat de gaswinning direct teruggebracht moet worden naar 27 miljard kuub per jaar. Het is de bedoeling dat die hoeveelheid uiteindelijk naar 12 miljard kuub per jaar gaat. Dat staat in het college-akkoord van de partijen die nu het dagelijks bestuur van de provincie gaan vormen.

Het provinciebestuur zegt dat de gaskraan dicht moet totdat de veiligheid van de inwoners van Groningen kan worden gegarandeerd. Het nieuwe college van SP, GroenLinks, CDA, D66 en ChristenUnie kiest daarmee voor een hardere koers dan het huidige college van Gedeputeerde Staten.

Nu zitten VVD en de PvdA nog in het college. Zij vroegen het kabinet om de gasproductie zo ver mogelijk terug te dringen, maar noemen daarbij niet hoeveel gas acceptabel is.

Verantwoordelijkheid

Formeel gaat de provincie niet over hoeveel gas er uit de grond mag worden gehaald. Dat is de verantwoordelijkheid van de minister van Economische Zaken. Maar de Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft de minister onlangs geadviseerd lokale bestuurders meer invloed te geven op de gaswinning. Nu staan die te veel op afstand bij het toezicht op de veiligheid.

Ook verschillende partijen in de Tweede Kamer willen de rol van lokale bestuurders vergroten bij besluiten over de gaswinning.

De collegepartners in Groningen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl