NOS Nieuws

Asscher en Zijlstra niet onder indruk van kritiek

Fractievoorzitter Zijlstra van de VVD is niet onder de indruk van de kritiek op het asielplan van het kabinet. "Alle organisaties die het asielbeleid in het verleden een probleem vonden, vinden dat nu nog steeds. Niet echt een verrassing", zegt Zijlstra.

Hij is een van de aanjagers van de discussie binnen de coalitie over het aanscherpen van het asielbeleid. Zijlstra is tevreden over het resultaat. "De bed-bad-en-broden gaan dicht. Op de vijf locaties in de grote steden en de zesde in Ter Apel is alles gericht op terugkeer."

Zwaarbevochten

PvdA-minister Asscher ziet de uitvoering van de afspraken ook met vertrouwen tegemoet. "Het zwaarbevochten compromis is niet het ei van Columbus, maar wel een stap voorwaarts." Hij roept gemeenten op nu samen met het kabinet afspraken te maken.

Op het verschijnsel dat VVD en PvdA ieder een eigen uitleg geven aan het compromis reageert hij laconiek. "Hoe fracties hierover spreken loopt misschien uiteen. Maar voor het kabinet gaat het om humane opvang en hulp bij terugkeer."

Asscher en Zijlstra niet onder indruk kritiek

Rust en begeleiding

Ook de oppositiepartijen in de Tweede Kamer leggen de asielafspraken op hun eigen manier uit.

Fractievoorzitter Van Ojik van GroenLinks noemt de opvang die overblijft een "minimaal mensenrecht" dat je alleen krijgt als je meewerkt aan je uitzetting. "Eigenlijk is er niet zoveel veranderd, behalve het aantal locaties", is zijn conclusie.

Voor PVV-leider Wilders betekenen de afspraken juist heel veel. "Mensen moeten weg als de rechter uitspraak heeft gedaan. En wat gaan we doen, omdat Diederik Samsom en de PvdA dat willen? We gaan ze toch opvangen." Hij vindt dat de opvang juist verder gaat dan de bed-bad-en-broodregeling omdat mensen ook "rust en begeleiding" krijgen.

Ook oppositiepartijen hebben hun eigen uitleg asielcompromis

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl