NOS Nieuws

'Man die minder werkt, gaat niet meer in huishouden doen'

Als mannen minder gaan werken, gaan ze niet meer in het huishouden doen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Verwey-Jonker instituut, dat in opdracht van minister Asscher van Sociale Zaken werd gedaan. Vrouwen blijven gemiddeld ruim twee keer zoveel in het huishouden doen als mannen. Een kortere of langere werkweek heeft nauwelijks invloed op de verdeling van zorgtaken, aldus de onderzoekers.

Minister Asscher laat de Kamercommissie van Sociale Zaken dan ook weten dat hij verder onderzoek naar de aanpassing van arbeidsduur staakt. Vanuit de Kamer was aangedrongen op het onderzoek.

Mentaliteitskwestie

Asscher had het instituut gevraagd te onderzoeken of aanpassing van de werkweek effect heeft op de verdeling van zorg. Dat blijkt volgens het onderzoek niet zo te zijn.

"Je kunt arbeidstijd wel van bovenaf opleggen, maar je kunt niet zeggen: dan moet u thuis de taken eerlijker verdelen", aldus Marian van der Klein, onderzoeker bij Verwey-Jonker. Volgens Van Der Klein gaat het vooral om een "mentaliteitskwestie".

Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen in de loop van de jaren meer zijn gaan werken, vooral in deeltijd. 53 procent is economisch zelfstandig, tegen 74 procent van de mannen. Mannen zijn wel meer in huis gaan doen, maar vrouwen doen nog altijd veel meer. Vrouwen besteden twintig uur per week gemiddeld aan huishouden en zorg, mannen negen uur.

'Naïef'

Verkorting van arbeidsduur kan wel een steun in de rug zijn voor díe mannen die meer zouden willen zorgen, zeggen de onderzoekers, maar het is volgens hen "naïef" om te denken dat het inperken van de maximale arbeidsduur per se invloed heeft op de man-vrouwverdeling van onbetaalde zorg.

Minister Asscher schrijft de Kamer dat het kabinet het "op dit moment gegeven deze uitkomsten niet wenselijk acht om de arbeidsduur wettelijk aan te passen". In plaats daarvan kijkt het kabinet liever naar de mogelijkheden die het wetsvoorstel Modernisering regelingen voor verlof individuele werknemers kan bieden, aldus Asscher.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl