Nederlandse militairen voor vertrek naar Afghanistan
NOS Nieuws

Afghaanse tolk krijgt toch asiel in Nederland

Een Afghaanse tolk die voor Nederlandse militairen in Afghanistan heeft gewerkt, mag alsnog in Nederland blijven. Het ministerie van Justitie bevestigt dat naar aanleiding van uitspraken hierover van de advocaat van de tolk, Wil Eikelboom.

De man, Abdhul Ghafoor Ahmadzai, zou worden uitgezet naar Noorwegen. Daar had hij eerst een asielverzoek ingediend, maar hij was afgewezen. Volgens Europese afspraken mag een asielzoeker na een afwijzing in het ene land, niet ergens anders opnieuw aankloppen.

Vorig jaar zei toenmalig staatssecretaris Teeven aanvankelijk dat het enkele feit dat iemand voor een Nederlandse missie heeft gewerkt onvoldoende was om een uitzondering op de regel te maken. Na een gesprek met zijn Noorse ambtsgenoot liet hij de Immigratie- en Naturalisatiedienst de zaak toch nog een keer bekijken.

D66-Kamerlid Sjoerdsma reageert verheugd. Mensen die gevaarlijk werk doen voor Nederlandse missies moeten wij altijd proberen te helpen." Hij vindt dat het kabinet het asielbeleid ten aanzien van tolken moet herzien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl