NOS Nieuws

Leden Protestantse Kerk willen vernieuwing

Een meerderheid van de leden van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) staat open voor verandering in de kerkgemeenschap. Dat is de uitkomst van een enquête over de toekomst van de kerk die PKN hield onder leden. In totaal werd de enquête door 18.000 van de 1,6 miljoen leden ingevuld.

Andere kerkdiensten

Onder de respondenten is er vooral behoefte aan veranderingen van de kerkdiensten, ongeveer de helft is daarvoor. Volgens bijna 40 procent van de leden zou een vernieuwde invulling van de kerkdienst ervoor zorgen dat mensen vaker een dienst bezoeken. Hoe die kerkdiensten veranderd zouden moeten worden, blijkt niet uit de uitkomst van de enquête. PKN beraadt zich daar nu over.

Leden zien ook alternatieve vormen van lidmaatschap wel zitten. Vooral predikanten zijn voorstander van het makkelijker maken voor geïnteresseerden om zich te verbinden aan de Protestantse Kerk. Verder blijkt uit de resultaten dat 63% liever de predikant behoudt dan het kerkgebouw als het op financiering aankomt. Dat zou volgens PKN kunnen betekenen dat de Protestantse Kerk over een paar jaar ook in huiskamers of in buurthuizen te vinden is.

Toekomst van de kerk

De enquête 'Kerk op weg naar 2025' gaf PKN-leden de mogelijkheid om mee te denken over de toekomst van de kerk. Sinds november praat het landelijk bestuur van PKN over hoe de kerk zich moet ontwikkelen. De kerk wil terug naar kerntaken, bijvoorbeeld het omzien naar elkaar. Dat zou met een slanke organisatie moeten. In de Nederlandse kerkgeschiedenis is het nog niet eerder voorgekomen dat een kerk op eigen initiatief een enquête onder de leden hield.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl