Een immigrant wacht op de overtocht naar Italië
NOS Nieuws

Spoedberaad EU-leiders over vluchtelingen

De Europese regeringsleiders komen vandaag op een spoedtop bijeen om te praten over de bootvluchtelingen op de Middellandse Zee. Op de agenda staan praktische besluiten om drama’s zoals afgelopen weekend in de toekomst te voorkomen.

Op aandringen van de Italiaanse premier Renzi besloot de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, afgelopen maandag tot de extra ingelaste EU-top. De verwachting is niet dat er snel een einde komt aan de stroom vluchtelingen die vanuit Afrika de overtocht naar Europa waagt. In 2014 staken ruim 170.000 migranten illegaal de grens over, blijkt uit cijfers van Frontex. Voor dit jaar wordt een flinke stijging verwacht.

In zijn uitnodigingsbrief aan de EU-regeringsleiders schrijft Tusk: “We weten allemaal dat migratie een complex probleem is dat alleen door de aanpak van de onderliggende oorzaken kan worden aangepakt. Dit zal tijd vergen, maar ik ben ervan overtuigd dat het moet en dat we het zullen doen”.

Triton

Die aanpak bestaat bijvoorbeeld uit tegengaan van mensensmokkel, beter samenwerken met landen van herkomst en het opsporen en helpen van vluchtelingenboten in nood. Alleen op het laatste punt, opsporing en redding op zee, worden op korte termijn concrete stappen verwacht. Deze missie, onder de naam Triton, zal worden uitgebreid.

Nederland levert al een bijdrage aan deze operatie. Deze maand levert Nederland een kustwachtvliegtuig dat patrouillevluchten uitvoert ten zuiden van Italië. Premier Rutte liet gisteren in de Tweede Kamer al weten open te staan voor een verdere uitbreiding van de Nederlandse bijdrage, maar alleen als andere landen dat ook doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl