Het Limburgse bedrijf repareert onder meer zeecontainers
NOS Nieuws

Bedrijf dicht door overtreding mimimumloonwet

Een groot bedrijf uit Limburg dat containers repareert, moet twee maanden dicht van de Inspectie SZW. Twee keer bleek bij controles dat de Poolse werknemers van het bedrijf te weinig betaald krijgen.

Een woordvoerder van de inspectie laat weten dat het de eerste keer is dat een bedrijf daadwerkelijk is stilgelegd vanwege overtreding van de Wet minimumloon. Sinds 1 januari 2013 bestaat die mogelijkheid. De inspectie probeert ook al enige tijd een groentekwekerij stil te leggen, maar door juridische procedures is dat nog niet gelukt.

Wel zijn er eerder bedrijven stilgelegd voor overtredingen van de Arbowet.

Zeecontainers

Bij het bedrijf dat nu is gesloten worden onder meer zeecontainers gerepareerd. Na controle van de administratie en gesprekken met medewerkers heeft de inspectie geconcludeerd dat de werknemers te weinig betaald kregen.

Hoeveel te weinig was door de gebrekkige administratie niet te achterhalen. Het is hierdoor volgens de Inspectie voor de werknemers niet mogelijk het loon alsnog te verhalen.

In 2013 werd bij het bedrijf voor het eerst geconstateerd dat het de wet overtrad. Het kreeg toen een boete. In de zomer van 2014 bleek het opnieuw mis te zijn. Dat is de aanleiding voor de sluiting vandaag. Verder heeft het bedrijf ruim twee ton aan boetes gekregen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl