NOS Nieuws

NPO wil macht omroepen verder beperken

De omroepverenigingen krijgen veel minder te zeggen over wat ze gaan uitzenden. Dat staat in een concept-beleidsplan van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) dat in handen is van de Volkskrant. De positie van de NPO zelf wordt in de nieuwe plannen juist sterker, onder meer omdat de omroepverenigingen hun begrotingen en reserves moeten delen met de NPO.

In het beleidsplan zegt de NPO dat zij zich genoodzaakt voelt om te hervormen, omdat de commerciële zenders de zichtbaarheid van de NPO bedreigen. De omroepverenigingen zoals Avrotros en KRO-NCRV zijn nu te veel bezig met nastreven van de eigen doelen, zo staat in het plan.

Externe tv-makers

Het concept-beleidsplan komt grotendeels overeen met de omroepplannen die staatssecretaris Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap afgelopen najaar lanceerde. Dekker stelde daarin onder meer dat ook externe tv- en radiomakers programma's moeten kunnen maken voor de publieke omroep, zonder dat zij daarvoor eerst moeten aankloppen bij een omroeporganisatie.

Dit voorstel komt terug in het concept van de NPO. Om de programma-ideeën te beoordelen worden bij de NPO speciale genre-coördinatoren aangesteld, naast de al bestaande zendercoördinatoren.

On demand

Ook blijft het volgens het plan voor omroepen verboden om volledige uitzendingen op sociale media te delen. Wel krijgt de NPO een nieuwe video-on-demand-dienst, te vergelijken met Netflix, waar alle tijdloze uitzendingen van de publieke omroep terug te vinden zijn.

De plannen van Dekker om te stoppen met amusement bij de publieke omroep zijn niet terug te vinden in het beleidsplan. Volgens de NPO is dit een ongepaste maatregel, omdat het publieke bestel daarmee te veel versmalt.

Noord-Koreaans

Vanuit de publieke omroepen was er veel kritiek op de voorstellen van staatssecretaris Dekker. Omroep MAX-directeur Jan Slagter zei dat de staatssecretaris bezig is de publieke omroepen te ontmantelen. "Dekker heeft een hekel aan de publieke omroep", zei Slagter.

NPO-baas Henk Hagoort bevestigt vandaag in De Telegraaf dat grondige veranderingen noodzakelijk zijn, maar ontkent een greep naar de macht te doen binnen het publieke bestel.

"De omroepen houden hun gigantische voorsprong", zegt hij tegen de krant. Volgens Hagoort bevordert het beleidsplan de creativiteit en probeert hij de NPO klaar te maken voor de 21e eeuw. "Een vergelijking met Noord-Korea snijdt door mijn ziel", verwijst hij naar recente kritiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl