Een rondvaartboot in de Herengracht in Amsterdam
NOS Nieuws

Toeristen geven 10 miljard euro uit in ons land

De 14 miljoen toeristen en zakenreizigers die Nederland vorig jaar bezochten, gaven hier in totaal 10,2 miljard euro uit. Behalve reis- en verblijfkosten besteedden ze 2,1 miljard aan eten en drinken en kochten ze voor 1 miljard aan onder meer kleding en souvenirs. Dat blijkt uit cijfers van NBTC Holland Marketing.

Amsterdam bleef veruit het populairst met ruim 5 miljoen bezoekers. Slechts 13 procent van de toeristen ging na hun bezoek aan de hoofdstad nog naar een andere bestemming in Nederland.

In 2014 kwam 70 procent van de bezoekers voor een vakantie naar ons land. Dit zijn ruim 9,6 miljoen toeristen. Met name een stedentrip en een kustvakantie waren daarbij populair. De toerist geeft gemiddeld 600 euro uit aan zijn vakantie in Nederland.

Daarnaast kwam ruim een kwart voor een zakelijk bezoek naar Nederland; dat waren er 3,6 miljoen. De zakelijke bezoeker gaf gemiddeld 1000 euro uit.

Verblijfsduur

Toeristen blijven relatief kort in Nederland. Meer dan de helft (55 procent) blijft minder dan drie nachten. De meeste gasten beoordelen het verblijf hier als 'uitstekend' of 'zeer goed'. Wat er volgens toeristen nog te verbeteren is in ons land: de informatievoorziening en het openbaar vervoer.

Volgens het NBTC is het aantal bezoekers aan ons land sinds 2000 gestegen met 40 procent. De toeristensector verwacht dat het aantal tot 2020 verder groeit tot 16 miljoen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl