Kleinere steden voorzien grote praktische problemen
Een aantal steden voorziet grote praktische problemen bij de uitvoering van het asielplan van de coalitie. In Groningen en in Arnhem zijn ze niet van plan de noodopvang af te schaffen.
Jos Wienen, burgemeester van Katwijk en voorzitter van de adviescommissie asiel en integratie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, plaatst in het tv-programma Nieuwsuur verschillende kanttekeningen bij de plannen. Hij is blij dat de coalitie in gesprek gaat met gemeenten, maar voegt eraan toe dat dat al eerder had moeten gebeuren.
Wienen begrijpt niet waarom er is gekozen voor vijf opvanglocaties en de centrale locatie Ter Apel. "Ik denk niet dat dat verstandig is. Het betekent bijvoorbeeld dat mensen in Groningen naar Utrecht moeten en dan weer terug naar Ter Apel."
Hij zet ook vraagtekens bij de duur van de opvang: "Een aantal weken, dat is ontzettend kort als je de problematiek kent. Onze ervaring is dat het langer moet duren." Ten slotte zegt Wienen dat de "problematiek van de rondzwervende vreemdeling" niet opgelost is als mensen niet meewerken aan terugkeer. "Dan mogen we nog wel noodopvang geven, maar dan zul je ook moeten praten over de kosten daarvan."
"Bizar"
Wethouder en locoburgemeester Ton Schroor (D66) van Groningen sprak aan het begin van de avond al van een bizar compromis. "Mensen komen alsnog op straat en wij mogen het oplossen." Schroor zegt dat zijn gemeente doorgaat met de opvang: "Wij staan voor een menswaardige oplossing, daar zullen we niet voor weglopen."
Henk Kok (GroenLinks), wethouder in Arnhem, spreekt van "een typisch staaltje Haags kaasstolpdenken". "Ik moet nog zien dat mensen zich in de steden gaan vestigen, ze hebben vaak binding met hun regio." Kok noemt de oplossing van de coalitie onwerkbaar. "We gaan door met de opvang, we kunnen ook niet stoppen."
Financiering
Burgemeester Bernt Schneiders van Haarlem, tevens voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters, heeft vragen over de financiering van de opvang. Hij vraagt zich ook af wat er gebeurt als gemeenten toch opvang blijven aanbieden.
D66-fractievoorzitter in Amsterdam Jan Paternotte ziet het plan van VVD en PvdA niet zitten. Hij vreest dat veel afgewezen asielzoekers naar de door de coalitie aangewezen steden zullen komen. Een groot aantal van hen zal na een beperkte opvangperiode alsnog op straat komen te staan, verwacht Paternotte. "Dat kan grote problemen geven."
Ook de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb heeft zorgen over de aantallen uitgeprocedeerde vluchtelingen die straks naar zijn stad zullen komen. "Hoe gaan de getallen zich ontwikkelen de komende jaren? Ik kan me voorstellen dat in de gesprekken met het kabinet voorzien wordt dat we de afspraken opnieuw herzien als het er straks veel meer worden", zei hij in tv-programma Pauw.
Aboutaleb is wel tevreden dat het kabinet de Rotterdamse aanpak als uitgangspunt neemt, waarbij afgewezen asielzoekers naast opvang ook begeleiding krijgen bij hun terugkeer. "Blijkbaar krijgen we credits voor de manier waarop wij dat doen. Daar ben ik blij mee."
VVD-Tweede Kamerlid Fred Teeven verwacht dat tussen de 500 en 1000 illegalen gebruik zullen gaan maken van de opvang. Teeven was tot voor kort als staatssecretaris verantwoordelijk voor het asielbeleid.
Naast gemeenten verzetten ook lokale afdelingen van de PvdA zich tegen de kabinetsplannen. De Utrechtse PvdA'ers zeggen op Twitter dat er voor hen niets verandert aan de opvang. "Dit doen we al jaren op een humane manier in Utrecht en dat blijft zo." Ook de afdeling in Nijmegen ziet niets in de veranderingen.