De lokale overheden zijn gedwongen om hun kasreserves over te maken aan de Griekse centrale bank
NOS Nieuws

Lokale overheden Griekenland betalen niet

  • Eva Wiessing

    Verslaggever economie

  • Eva Wiessing

    Verslaggever economie

De overgrote meerderheid van de Griekse gemeenten en provincies weigert de centrale regering in Athene te hulp te schieten, om een faillissement te voorkomen. De lokale overheden en ook staatsbedrijven zijn begin deze week per decreet gedwongen om hun kasreserves over te maken aan de Griekse centrale bank. De regering wil met dat geld als onderpand, nieuwe leningen aangaan om de lopende rekeningen te kunnen betalen.

“Dit geld is niet van ons, maar van onze burgers. Die hebben ons geen toestemming gegeven om dat geld aan de regering te geven. Dat gaan we dus niet doen”, zegt burgemeester Markopoulos van Galatsi, een stad met 60.000 inwoners.

Rechter

Volgens Markopoulos betekent het decreet dat de gemeenten hun deuren wel kunnen sluiten. Nu al trekken aannemers zich terug en durven leveranciers geen goederen meer te leveren, uit angst dat ze hun rekening niet betaald krijgen. Vandaag zou een bouwbedrijf beginnen met het opknappen van een openluchttheater in het park, maar de aannemer heeft zich teruggetrokken.

De gouverneurs van de provincies in Griekenland keren zich tegen het decreet. Net als de burgemeesters, hebben ook zij besloten om naar de rechter te stappen.

Dit doen jullie ook zo in Nederland.

Ministerie van Financiën

Volgens de plaatsvervangend minister van Financiën, Dimitris Mardras, is de spoedmaatregel nodig om volgende week de ambtenarensalarissen, pensioenen en uitkeringen te kunnen betalen. Daarvoor komt hij 350 tot 400 miljoen euro tekort. Als alle lokale overheden meewerken, zou hij 2 miljard euro kunnen ophalen.

Bovendien is de maatregel helemaal niet zo bijzonder, legt zijn woordvoerder uit. “Dit doen jullie ook in Nederland. Daar mogen lokale overheden ook geen kasreserves op commerciële banken aanhouden.” Hij doelt op de maatregel die is ingesteld na het faillissement van de IJslandse bank Icesafe, toen provincies en gemeenten tientallen miljoenen verloren. Sindsdien zijn lagere overheden verplicht om hun overtollige kasreserves bij de Bank Nederlandse Gemeenten te stallen. “Hier wil de regering gewoon hetzelfde,” zegt de woordvoerder.

Verschillen

Maar er zijn wel degelijk grote verschillen met de Nederlandse situatie. In Griekenland komt het geld van de Griekse overheden op één rekening te staan. Alleen geld dat ze aantoonbaar voor betalingen van twee weken vooruit nodig hebben, mogen ze houden. Voor alle andere noodzakelijke betalingen, moeten de overheden voortaan een schriftelijk verzoek indienen. Dat geldt ook voor staatsbedrijven.

De maatregel toont aan hoe penibel de financiële situatie is van de Griekse overheid. Al maanden onderhandelen de Grieken met hun Europese geldschieters en het IMF om een bedrag van 7,2 miljard euro los te krijgen. Griekenland hoopt komende vrijdag, tijdens een vergadering van de ministers van financiën in de eurozone, een flinke stap voorwaarts te maken, maar een akkoord kan nog weken op zich laten wachten.

'Dit geld is van de Griekse burgers'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl