NOS Nieuws

Wilders: in Australië hebben ze ballen

Wilders: in Australië hebben ze ballen

De PVV wil bootvluchtelingen op de Middellandse Zee direct terugsturen naar Afrika. Partijleider Wilders verwijst daarbij naar de aanpak van Australië, dat op die manier het probleem heeft aangepakt.

In de Tweede Kamer zei hij dat er direct voor de Afrikaanse kust moet worden gepatrouilleerd. Bootvluchtelingen moeten in veilige boten teruggestuurd worden, zei hij. "Dan weten ze dat ze het niet meer hoeven te proberen."

Taxiboten

"We kunnen het niet aan", zei Wilders. Nu stuurt de EU in zijn ogen "taxiboten" naar de Middellandse Zee om vluchtelingen naar Europa te halen. "Zo wordt het probleem alleen maar groter. Ze zullen het blijven proberen en blijven verdrinken"

De meeste andere partijen voelen niets voor de oplossing van de PVV. Ze vinden dat je vluchtelingen niet terug kunt sturen naar landen als Libië, waar het oorlog is.

Gevaar voor de mensheid

"Als u dat niet ziet, bent u geen knip voor de neus waard, dan bent u een gevaar voor de mensheid", zei Kamerlid Gesthuizen van de SP. "U jaagt ze de dood in", zei D66-leider Pechtold.

Volgens Wilders is de vluchtelingenstroom naar Australië de laatste jaren helemaal opgedroogd. "Daar hebben ze ballen!"

Geld

Kamerlid Voordewind van de ChristenUnie wees erop dat Australië geld betaalt aan landen als Indonesië om de vluchtelingen op te vangen. Hij wilde weten of Wilders ook dergelijke afspraken wil maken met Afrikaanse landen.

De PVV-leider denkt dat dat helemaal niet nodig is, zolang je de vluchtelingen maar direct na vertrek terugstuurt. Hij wil geen ontwikkelingshulp geven om oorlog te voorkomen. "Waarom vluchten ze naar Europa, en niet naar rijke Golfstaten als Oman en Qatar?"

Verschillen

Premier Rutte wijst de voorstellen van Wilders niet helemaal af. Maar er zijn volgens hem wel verschillen. In Australië gaat het meestal om economische vluchtelingen, in tegenstelling tot Europa. "Hier gaat het om mensen die in belangrijke mate in hun bestaan bedreigd worden."

Terugsturen is volgens Rutte juridisch niet mogelijk in Europa, zeker niet naar landen waar het niet veilig is.

Rutte over voorstel Wilders: verschil tussen Australië en EU

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl