Houthi's tonen hun wapens op 10 april in Taiz
NOS Nieuws

Toch weer bombardementen op Jemen

Saudische vliegtuigen hebben uren na de aankondiging dat de militaire campagne in Jemen zou stoppen, bombardementen uitgevoerd bij de stad Taiz. De luchtaanvallen volgden op de verovering van een legerbasis buiten Taiz door Houthi-rebellen. Een Saudisch tv-station meldt dat later ook andere doelen in het zuiden van Jemen zijn gebombardeerd.

Gisteravond verklaarde Saudi-Arabië de bombardementen voor beëindigd, omdat alle militaire doelen van de missie bereikt zouden zijn. Deskundigen plaatsten meteen vraagtekens bij die lezing.

In de afgelopen nacht veroverden de Houthi's een legerbasis buiten Taiz, dat ten noordoosten van Aden ligt. Bij de gevechten om die basis zouden tientallen mensen zijn gedood of gewond zijn geraakt. Uren later bombardeerden de Saudi's de basis.

'Herstel van Hoop'

In de verklaring over de beëindiging van de bombardementen stond ook dat de Saudi's zich het recht voorbehouden om zo nodig de militaire strijd tegen de Houthi's te hervatten. De bombardementscampagne 'Vastbesloten Storm' wordt opgevolgd door een "nieuwe fase", die de Saudi's 'Herstel van Hoop' hebben genoemd.

Saudi-Arabië wil in de nieuwe fase president Hadi in Jemen weer in het zadel helpen. Die vluchtte in maart naar Saudi-Arabië toen de Houthi's op het punt stonden Aden in te nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl