Een medewerker van Gazprom werkt aan een installatie langs de Oekraïense grens
NOS Nieuws

Miljardenboete dreigt voor Gazprom

De Europese Commissie beschuldigt het Russische staatsbedrijf Gazprom van machtsmisbruik in Oost-Europese landen. "De prijzen waren veel te hoog", aldus eurocommissaris Margarethe Vestager van Mededinging.

Gazprom schendt volgens Vestager Europese regels. Zo zou het bedrijf gasprijzen in Oost-Europa niet alleen onnodig hoog houden; ook zou Gazprom de doorverkoop van gas belemmeren en alternatieven voor gas blokkeren. Door de aankondiging van een nader onderzoek naar Gazprom staan de verhoudingen tussen Rusland en Europa verder op scherp.

Gazprom noemt de aanklacht in een eerste reactie ongefundeerd.

Miljardenboete

Europa kan Gazprom een boete opleggen die oploopt tot maximaal 10 procent van de wereldwijde omzet van het bedrijf.

Brussel heeft al langer vragen over Gazprom. In 2012 startte de Europese Commissie een onderzoek. Dit bleef echter op de plank liggen door geopolitieke spanningen. Rusland heeft eerder aangegeven dat het de aanklacht ziet als politiek gemotiveerd. Gazprom heeft nu 12 weken om te reageren op de beschuldigingen.

Europese landen zijn voor een groot deel afhankelijk van Russisch gas: zo'n 30 procent van wat wij gebruiken komt uit Rusland. Gazprom heeft een monopoliepositie in Europa.

Europese Commissie doet onderzoek naar machtsmisbruik

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl