Abe (l) en Xi in Jakarta
NOS Nieuws

Leiders Japan en China zoeken toenadering

Japan en China gaan werken aan een betere verstandhouding. Dat heeft de Japanse premier Abe gezegd na een ontmoeting met de Chinese president Xi Jinping.

De twee ontmoetten elkaar in de marge van een top van Aziatische landen in Jakarta. De ontmoeting wordt gezien als nieuwe stap in de toenadering tussen Japan en China. Die werd eind vorig jaar ingezet, toen de leiders elkaar uitgebreid spraken bij een top in Peking.

De Aziatische grootmachten staan de laatste jaren op gespannen voet. Ze ruziën onder meer over een aantal onbewoonde eilanden in de Oost-Chinese Zee. Ook de omgang met het oorlogsverleden leidt tot spanningen. De herinnering aan Japanse oorlogsmisdaden ligt nog altijd gevoelig in China.

Tempel

Het oorlogsverleden was ook een heet hangijzer bij de top in Jakarta, waar Abe een toespraak hield. De nationalist Abe zei dat hij "diep berouw" heeft van wat Japan tussen 1937 en 1945 heeft gedaan, maar in tegenstelling tot zijn voorgangers gebruikte hij het woord "excuses" niet.

Ondertussen hebben Japanse parlementariërs in Tokio een tempel bezocht waar Japanse oorlogsslachtoffers worden geëerd. Toen Abe dat twee jaar geleden deed, haalde hij zich de woede van China op de hals omdat in de tempel ook oorlogsmisdadigers worden herdacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl