Kwiatkowski voor Martin, Mollema, Vanendert en Valverde (l). Valverde wint de koers
NOS Wielrennen

Sprinten op de Muur van Hoei

Een massasprint van 1,3 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 9,6. Dat is de Waalse Pijl in een notendop. De 204 kilometers die aan de laatste beklimming van de Muur van Hoei voorafgaan, doen er eigenlijk weinig toe.

Niet dat ze niet spannend zijn, die laatste 1.300 meter. Wielervolgers krijgen alvast een voorproefje van wat er in de derde etappe van de Tour de France staat te gebeuren, wanneer het peloton ook de Muur van Hoei op wordt gestuurd.

Met Nairo Quintana, Chris Froome, Vincenzo Nibali, Alejandro Valverde en Joaquim Rodríguez zijn praktisch alle Tour-favorieten present. Alleen Alberto Contador meldde zich af. De Spanjaard bereidt zich als één van de weinige toppers eerst nog voor op de Giro, waar hij ook wil scoren.

Ook de Nederlandse troeven in de Tour staan in het Waalse Waremme aan het vertrek. Niet in de laatste plaats Bauke Mollema, die aan een goed seizoen bezig is bij Trek. Zijn prestatie in de Amstel Gold Race viel tegen, maar wellicht komt dat door de gevolgen van een valpartij in de Ronde van het Baskenland. Mollema werd in 2014 nog vierde achter Valverde, Daniel Martin en Michal Kwiatkowski.

De vierde plaats is een klassering waar Wilco Kelderman op hoopt. De Lotto-Jumbo-renner maakt zijn debuut in de klimklassiekers. De Gold Race verliep uitstekend totdat hij een bocht verkeerd nam. "Ik wist dat daar grind lag. Ik voelde de fiets glijden en dan moet je wel rechtdoor rijden, anders lig je op je kokosnoot."

Kelderman moest de kopgroep laten gaan. "Het gevoel was heel goed. De hele dag. Hopelijk kan ik in de Waalse Pijl en Luik een topklassering halen."

Robert Gesink en Laurens ten Dam, allebei ploeggenoten van Kelderman, maken in de Waalse Pijl hun rentree na blessures. Ook zij staan op de rol om de Tour de France te rijden.

Routeschema Waalse Pijl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl