Giant-Alpecin rijdt richting de finish bij Neeltje Jans.
NOS Wielrennen

Giant-Alpecin verkent Touretappe en ziet kansen

"We hebben het verkeer vandaag een beetje onveilig gemaakt." Ploegleider Rudi Kemna van Giant-Alpecin zegt het gekscherend, maar zijn renners reden dinsdag met een serieus doel van Utrecht naar Neeltje Jans in Zeeland. Een deel van de ploeg van sprintkanonnen Marcel Kittel en John Degenkolb verkende de route van de tweede etappe in de Tour de France.

Want waar de Duitse ploeg op de eerste dag van de Tour -een tijdrit door het centrum van Utrecht- kansen ziet voor tijdritspecialist Tom Dumoulin, lijkt de tweede etappe op het lijf van sprinter Marcel Kittel te zijn geschreven. "De tweede etappe is hartstikke vlak. Ik geloof dat er zes hoogtemeters in zitten: één viaduct", zegt ploegleider Kemna.

Kittel reed zelf dinsdag niet over de Nederlandse wegen. De kersverse Duitse winnaar van Parijs-Roubaix, John Degenkolb, reed wel mee. Net als wegkapitein Roy Curvers, Tom Veelers, Albert Timmer en Koen de Kort: de Nederlandse renners die Marcel Kittel de afgelopen twee jaar in een sprinttrein aan acht etappezeges in de Tour hielpen.

Strijd in Zeeland

Kemna hecht veel waarde aan het verkennen van het parcours. "We willen weten wat we allemaal kunnen verwachten, en wat voor kansen we kunnen pakken. We hebben vandaag gemerkt dat er heel veel wind staat richting Zeeland. Dat is wel een spelbreker, maar dat maakt het ook spannend en mooi. Daar moet je mee om kunnen gaan, en dat is wel iets waar wij gespecialiseerd in zijn. Het zal een strijd worden in Zeeland, en daar willen wij absoluut aan meedoen", voorspelt Kemna ruim twee maanden voor de start van de Tour in Utrecht.

Grotere versnelling

De ploegleider wil wel iets van zijn opgedane kennis delen. "Wat niet direct voor de hand ligt, is dat we op weg naar Neeltje Jans misschien wel met een grotere versnelling moeten gaan rijden dan we normaal doen in vlakke wedstrijden. Met de wind van achteren kun je dan veel hogere snelheden halen. Dat zijn dingen waar je goed over moet nadenken, zodat we ons de komende maanden goed kunnen voorbereiden", aldus Kemna.

Op 4 juli start de Tour de France in Utrecht met een tijdrit door de binnenstad. Op 5 juli wordt er ook gestart in de Domstad, waarna de renners naar Neeltje Jans in Zeeland rijden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl