NOS Nieuws

Italië-route wordt steeds populairder bij bootvluchtelingen

Het aantal vluchtelingen dat per boot Europa probeert te bereiken stijgt nog steeds. De route via Italië wordt daarbij het meest gebruikt. Ook het aantal drenkelingen dat uit zee is gehaald stijgt.

Vanaf het begin van dit jaar tot 17 april werden volgens schattingen van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) meer dan 21.000 vluchtelingen gered voor de Italiaanse kust, van wie 10.000 in de eerste drie weken van april.

In de zomermaanden kwamen de afgelopen jaren meer vluchtelingen aan dan in de winter. Door de warmere temperaturen wagen meer migranten de oversteek over de Middellandse Zee.

Meer vluchtelingen via Italië

Er zijn verschillende routes waarlangs vluchtelingen Europa proberen te bereiken. De populariteit van de route via Italië is de afgelopen jaren sterk gestegen ten opzichte van de andere routes.

In 2014 staken ruim 170.000 migranten illegaal de grens over, blijkt uit cijfers van Frontex. Dit EU-agentschap voor de Europese buitengrenzen zag recent ook meer illegale immigratie via de Balkan-route.

De meeste vluchtelingen in het eerste kwartaal kwamen uit Gambia, Senegal en Somalië. Syrië, waar veel mensen op de vlucht slaan voor IS, staat op de vierde plaats.

Van de in totaal 10.165 vluchtelingen is ruim driekwart man. Ook werden er ongeveer 900 kinderen opgevangen. Van hen kwamen er meer dan 600 zonder hun ouders.

Meeste vluchtelingen reizen door

Hoewel veel vluchtelingen Europa proberen te bereiken via Italië, worden daar niet de meeste asielaanvragen gedaan. Van de 170.000 vluchtelingen die volgens de Italiaanse overheid vorig jaar aankwamen, vroegen er slechts 63.660 ook daar asiel aan, zo blijkt uit cijfers van de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties.

De meeste asielaanvragen werden gedaan in Duitsland. Zweden en Italië volgen op plek twee en drie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl