NOS Nieuws

'We stopten onze rubberboot om lichamen op te vissen'

Arts vertelt over reddingsactie

"Het was donker, we konden nog geen twee meter ver kijken", vertelt arts Giuseppe Pomilla aan een televisieploeg van de RAI. Hij was een van de mensen die hielpen zoeken naar drenkelingen toen in de nacht van zaterdag op zondag voor de kust van Libië een schip zonk met honderden opvarenden.

"Samen met de crew van de kustwacht begonnen we met zoeken. We stopten onze rubberboot om lichamen op te vissen. Met een zaklamp probeerden we het water te verlichten, op zoek naar overlevenden." Op een gegeven moment troffen ze een man aan. "Hij sprak vloeiend Engels en was dolblij om ons te zien. Dat was een bijzonder moment."

Humanitaire crisis

De bootramp van het afgelopen weekend was de zoveelste in korte tijd en waarschijnlijk de grootste bootramp op de Middellandse Zee tijdens deze humanitaire crisis. Volgens de Verenigde Naties overleefden zo'n 800 mensen de ramp niet.

Donderdag komen de staatshoofden en regeringsleiders van de EU-lidstaten bij elkaar om te praten over een oplossing voor het steeds groter wordende probleem.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl