Burgemeester Aboutaleb geeft samen met grootmoefti Shawqi Allam een persconferentie
NOS Nieuws

Grootmoefti in Nederland voor gesprekken over islam

De grootmoefti van Egypte is in Nederland voor een bezoek. Shawqi Allam gaat vandaag en morgen in gesprek met Nederlandse moslims en niet-moslims. Hij wil ideeën opdoen voor de modernisering van de islam.

Vanochtend had hij een ontmoeting met de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb. Na afloop zei de burgemeester dat het een goed gesprek was.

Extremisme

Hij is blij dat ze de opvatting delen dat het beste wapen tegen extremisme de opvoeding is. Aboutaleb zegt dat de grootmoefti daar een belangrijke rol in kan spelen.

Ook de moefti deelt de zorgen over islamitisch-extremisme. Hij zegt dat de islam moorden afkeurt.

Charlie Hebdo

Na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo heeft Allam de redactie van het satirische weekblad opgeroepen om geen cartoon over de profeet Mohammed meer te publiceren. Volgens hem zou dat een nieuwe golf van haat losmaken tegen de Franse en andere westerse samenlevingen.

Allam ontmoette vandaag ook minister Plasterk van Binnenlandse Zaken. Zij spraken onder meer over anti-democratische groeperingen, de aanpak van moslimdiscriminatie en het tegengaan van radicalisering. Verder zal de Egyptenaar een seminar bijwonen aan de Universiteit van Leiden.

De grootmoefti bezoekt verschillende Europese landen om te spreken over islamofobie en de islam in Europa. Hij gaat ook naar de Verenigde Staten en Japan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl