Acteur Kevin Chang in Amersfoort
NOS Nieuws

Zwaardvechtende vampiers in Amersfoort

  • Roel Pauw

    Verslaggever

  • Roel Pauw

    Verslaggever

Twee Chinese vampiers zijn in een zwaardgevecht verwikkeld op de Afsluitdijk. Even later worden ze gesignaleerd op de Amsterdamse Prinsengracht, bij de Markthal in Rotterdam en gisteravond in de oude binnenstad van Amersfoort. "Action" klinkt het af en toe. De bloeddorstige taferelen hebben te maken met een nieuwe televisieserie voor de Chinese commerciële zender TVB in Hongkong.

Regisseur Joe Chan is met een hele entourage naar Nederland gekomen vanwege een bijzondere wending in zijn horrorserie Blue Veins (Blauwe aderen). Ergens in de toekomst slagen wetenschappers erin om mensen van de 'vampierenziekte' te genezen. Er is één probleem: het ontbrekende bestanddeel voor het serum bevindt zich in het Nederland van 2015.

En dus reizen de onderzoekers via een 'wormhole' door tijd en ruimte om terecht te komen tussen de bollenvelden in Noord-Holland en de kasteelruïne van Brederode bij Haarlem. Helaas heeft ook de bad guy in de serie deze route ontdekt, dus de knokpartijen gaan gewoon door.

  • Roel Pauw / NOS
    De opnames voor Blue Veins, gisteravond bij de Koppelpoort in Amersfoort
  • Roel Pauw / NOS
    Acteur Wong You-Nam kan in China niet zomaar over straat

Koppelpoort

In de scène die in Amersfoort wordt opgenomen, zie je eerst drie mensen in paniek onder de laatmiddeleeuwse Koppelpoort door rennen. Ze ontkomen. Even later vergrijpt de slechterik zich aan Rianne Broes, een über-Nederlandse, langharige, blonde figurant van een castingbureau. Met twee gaatjes in haar blanke hals blijft ze bloedeloos liggen op de koude klinkers van een fietstunnel.

Er is niet veel publiek op de filmset afgekomen, terwijl de acteurs in de Chineestalige wereld megasterren zijn. Het zijn vooral Nederlanders van Chinese afkomst die staan te kijken naar de verrichtingen van Kevin Cheng, Kay Tse, Wong You-Nam en Grace Chan.

"Deze lui kunnen in Hongkong niet zomaar over straat", zegt een jonge Chinees die met drie vrouwelijke fans is overgekomen uit Amsterdam. Hier kan Cheng in alle rust met ze op de foto. Tv-zender TVB heeft tussen de 60 en 70 miljoen kijkers, vooral in Azië zelf, maar ook in andere landen met een Chinese gemeenschap. "Naast NPO 1, 2 en 3 keken we altijd naar TVB", legt een van de vrouwen uit.

Creepy

Cheng zelf zit ondertussen met een lange, zwarte bontjas op een klapstoeltje te wachten totdat hij weer in actie mag komen. Met zijn bloedrode contactlenzen ziet hij er een beetje creepy uit, maar als hij over Nederland en de Nederlanders vertelt, is hij allervriendelijkst: "Dit is een van de mooiste landen waar ik ooit ben geweest. En jullie zijn allemaal zo aardig."

De opnames duren nog tot het einde van de maand. Wanneer de serie op de Chinese buis komt is nog niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl