NOS Voetbal

Nederlander Paul R. voor Duitse rechter om matchfixing

Paul R. zou steekpenningen hebben betaald

In de Duitse stad Bochum is de rechtszaak begonnen tegen de Nederlander Paul R. die wordt verdacht van matchfixing bij voetbalwedstrijden. Nadat de aanklacht was voorgelezen, zei R. dat hij vanmiddag een verklaring zal afleggen. Zijn drie medeverdachten doen dat niet.

De vraag is of R. zijn gedeeltelijke bekentenis, die hij tijdens politieverhoren heeft gedaan, in de rechtszaal herhaalt. Dat is voor een veroordeling van belang. Verder wordt met spanning afgewacht of hij nog namen noemt van andere betrokkenen bij matchfixing in Duitsland of Nederland, zoals de Nederlandse scheidsrechter Gözübüyük. Die werd zaterdag genoemd in een artikel in de Volkskrant.

Financiële spil

Met Paul R., ook wel bekend als 'Rooie Paul', denkt justitie in Duitsland een grote vis te pakken te hebben. Hij wordt gezien als de financiële spil in de matchfixingzaak. Zijn medeverdachten zijn twee voormalige spelers van voetbalclub Sankt Pauli die zich zouden hebben laten omkopen, en een tussenpersoon.

De vier zouden een criminele bende vormen. "Ze worden ervan verdacht dat ze vier wedstrijden van Sankt Pauli, dat speelt in de eerste divisie in Duitsland, hebben gemanipuleerd. Het doel zou zijn geweest geld te verdienen door te wedden op de wedstrijden", zei de persrechter voorafgaand aan de zitting.

KNVB luistert mee

R. heeft bij de politie gedeeltelijk bekend. In die verhoren werd volgens de Volkskrant ook de naam van Gözübüyük genoemd. Die zou in Nederland wedstrijden gemanipuleerd hebben. Gözübüyük ontkent en ook de KNVB zegt niet te twijfelen aan de integriteit van de scheidsrechter. Wel maakte de bond vandaag bekend dat de scheidsrechter even rust krijgt om alle publiciteit te verwerken.

De KNVB heeft eerder geprobeerd met Paul R. te praten over wat hij weet van matchfixing in Nederland, maar dat heeft de verdachte geweigerd. De KNVB zit wel op de tribune in Bochum om te luisteren of er gedurende het proces, dat naar verwachting zes dagen zal duren, zaken over de Nederlandse competitie naar buiten komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl