Een bruinvis tijdens een onderzoek in het Dolfinarium
NOS Nieuws

Veel minder bruinvissen voor Nederlandse kust

Voor de Nederlandse kust worden veel minder bruinvissen gezien dan normaal. Ook spoelen er minder dode bruinvissen aan. "Een plotselinge omslag", zegt zeebioloog Mardik Leopold van de Universiteit Wageningen.

De afgelopen jaren werden in het voorjaar juist veel bruinvissen waargenomen voor de Nederlandse kust. "Dit jaar is het stil", zegt Leopold. "De bruinvis is een roofdier aan de top van de voedselketen. Als zo'n dier ineens ergens anders naartoe gaat, dan is er iets aan de hand met het ecosysteem."

Maar wat er dan precies aan de hand is, weet ook Leopold niet. "Het zou kunnen dat het iets met voedsel te maken heeft. Maar het kan ook zo zijn dat heel veel kleine factoren de oorzaak zijn van het wegblijven van de walvisachtige."

Decennia

Het aantal bruinvissen wordt gemeten aan de hand van meldingen van onder anderen zeevogeltellers. Die signaleerden er de afgelopen decennia juist meer.

Toch is het niet de eerste keer dat het aantal bruinvissen voor de Nederlandse kust sterk afneemt. In de jaren 60, 70 en 80 kwam de walvisachtige bijna niet voor in de Noordzee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl