Basisschoolleerlingen buigen zich over de Citotoets
NOS Nieuws

Leerlingen groep 8 maken Citotoets nieuwe stijl

Duizenden kinderen uit groep 8 beginnen vandaag aan de Citotoets nieuwe stijl. Vanaf dit schooljaar is de eindtoets verplicht.

De kinderen hebben eerder in het jaar al een schooladvies gekregen. Dat advies is leidend bij de toelating tot het voortgezet onderwijs en niet de eindtoets. Die moet inzicht geven in de reken- en taalvaardigheden van leerlingen.

Schooladvies bijstellen

Als een leerling een slechte score haalt bij de eindtoets, mag de basisschool het schooladvies niet aanpassen. Maakt het kind een eindtoets beter dan verwacht, dan wordt er wel opnieuw naar het schooladvies gekeken en kan het naar boven worden bijgesteld.

Voor het eerst mogen basisscholen andere toetsen aanbieden dan de centrale eindtoets van de overheid, die door het Cito wordt gemaakt. De scholen mogen ook kiezen voor de eindtoets van twee andere bureaus.

Blokken is zinloos

Staatssecretaris Sander Dekker zegt dat de eindtoets gelukkig weer is wat hij eigenlijk zou moeten zijn: een second opinion voor de leerling, de ouders en de leraar. "Het heeft geen zin ervoor te blokken, dus rust vooral goed uit en ga er met een ontspannen gevoel mee aan de slag", geeft hij de leerlingen mee.

Tot nu toe was de eindtoets niet verplicht. Ongeveer 85 procent van de scholen nam de Citotoets af die in februari al werd afgenomen.

Eindtoets op de Valentijnschool in Amsterdam

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl