NOS Sport

'Haarhuis-effect' vooral gebaseerd op rust

Het geheim van Paul Haarhuis

Aan de hand van Paul Haarhuis heeft het Nederlands Fed Cup-team zich opnieuw bij de mondiale tenniselite geschaard. Met hun zege op Australië en de daaruit volgende promotie naar de wereldgroep oogsten de Nederlandse tennissters veel lof en rijst tevens de vraag wat het geheim is achter het succes. Wat is het Paul Haarhuis-effect?

De verklaring achter het succes is volgens de captain simpel. "Ik denk dat ik de spelers vooral heel rustig houd", aldus Haarhuis. "Ik neem de stress bij hen weg, hoe belangrijk zo'n ontmoeting ook kan zijn."

Paul is in staat om heel positief te blijven. Daar hebben de meiden profijt van getrokken.

Jan Siemerink, directeur sportief KNLTB

Stress weghalen

"Vooraf worstelen ze met spanning om voor Nederland uit te komen. Bovendien willen ze ook voor hun teamgenoten goed spelen", zegt de voormalig dubbelspecialist. "Dus ik probeer zoveel mogelijk die stress weg te halen."

Volgens directeur sportief Jan Siemerink van de KNLTB kan Haarhuis dit als geen ander. "Paul is in staat om tijdens een wedstrijd heel positief te blijven", weet Siemerink. "En tactisch gezien stuurt hij ze met de juiste instructies de wedstrijd in. Daar hebben de dames profijt van getrokken."

Dromen

Haarhuis speelt al langere tijd met de gedachte een commercieel tennisteam op te zetten. Op die manier wil hij de speelsters ook buiten de Fed Cup professionele begeleiding bieden.

"Als er zoveel schaatsteams zijn of je hoort Michael Boogerd wat roepen en een jaar later heeft hij een wielerploeg, dan denk ik: dat moeten wij toch ook kunnen", verwoordt Haarhuis zijn droom. "En dan praat je over bedragen die het zesvoudige zijn ten opzichte van een tennisteam."

"Ik heb veel passie om de meiden verder te helpen. Ik ga in ieder geval proberen daar een grote sponsor aan te koppelen, om zo de tennisdames en tennismannen verder te helpen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl