De boot kwam gisteravond laat aan in Catania
NOS Nieuws

Twee overlevenden bootramp gearresteerd

In Catania op Sicilië zijn 27 overlevenden aangekomen van de ramp van zondag met de vluchtelingenboot. Twee van hen zijn door de Italiaanse autoriteiten gearresteerd op verdenking van mensensmokkel.

De overlevenden werden door de Italiaanse kustwacht naar de haven van Catania gebracht. De Italiaanse minister Delrio van Verkeer was er ook. Hij zei dat de arrestanten de Tunesische kapitein van de boot en een Syrisch bemanningslid zijn.

Volgens NOS-correspondent Rop Zoutberg wordt de verdachten meervoudige doodslag ten laste gelegd. "Ze zijn onmiddellijk aangehouden en vastgezet", zegt Zoutberg vanuit Catania.

De voltallige wereldpers stond gisteravond op de kade in de Siciliaanse haven. "Het was een surrealistisch tafereel: dat spierwitte schip van de kustwacht en de lampen van de pers erop. En dan de vraag hoe het verder moet", aldus Zoutberg.

De aankomst van de overlevenden ging gepaard met kleine demonstraties. "Dit was de druppel die de emmer deed overlopen", zegt een betoger tegen NOS-verslaggever Mattijs van de Wiel. "Ik hoop dat al die mensen niet voor niets zijn gestorven. Nu luistert er hopelijk eindelijk iemand."

800

Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR is inmiddels duidelijk dat er zo'n 800 mensen aan boord waren. Van het schip dat is vergaan is nog altijd geen spoor gevonden.

Over het aantal slachtoffers heerst dan ook grote onduidelijkheid. Er zijn tot nu toe 24 lichamen geborgen en 28 mensen zijn gered.

Afspraken

De ramp heeft geleid tot nieuwe Europese afspraken over de golf van vluchtelingen die vanuit Afrika Europa proberen te bereiken. Ministers namen gisteren een tienpuntenplan aan met daarin onder meer een verdubbeling van het budget voor de Europese grensbewaking.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl